Februari
In januari had ik best veel spullen gekocht. Ik voorspelde toen dat ik in februari een nieuwe bikini top nodig zou hebben, en ik hoopte dat ik minder zou kopen dan in januari. Nu kan ik je vertellen: dit is gelukt en daar ben ik blij mee. Er waren de afgelopen maand veel verleidingen in schattige hippe Mexicaanse kleding winkeltjes. Ik word hier als het ware naar binnen gezogen en elke bohemian jurk schreeuwt naar mij: pas mij! en koop mij! Dan sta ik daar in het pashokje en dan komen de volgende vragen al snel in mijn hoofd op: word ik hier gelukkiger van? Heb ik nieuwe kleding nodig? Wil je kleding kopen waarvan je niet weet of het eerlijk en duurzaam gecreëerd is? Dan weet ik het antwoord, ik kijk naar (en pas soms) de prachtige kleding en ik loop, zonder iets te kopen, met een goed gevoel de winkel uit. ♥

Helemaal geen spullen kopen is me niet gelukt. Lees hieronder welke producten ik wel heb aangeschaft. Ook geef ik tips over duurzame of duurzamere varianten op het artikel dat ik gekocht heb.

Deoderant €5,-*
Pura Vida biologische winkel
Voor onze wereldreis hebben we drie vegan en plastic vrije deodoranten meegenomen. Een enorme aanrader om dit soort deo te kopen, zeker als je op vakantie gaat. Naast dat deze deodorant enkel natuurlijke producten bevat en (micro)plastic vrij is, is het ook nog eens heel compact en daardoor handig om mee te nemen op reis. Ook doe je maar liefst twee maanden met één deo.

Bij de Miisha shop in Amsterdam (een eco webshop) kocht ik er één van de LEKKER Company, één van We Love The Planet en één van Ben & Anna. Mijn favoriet is die van de LEKKER Company, omdat ik deze het lekkerst vind smeren. Gelukkig is het niet heel moeilijk om plasticvrije deodorant te kopen in het buitenland en is het in veel biologische winkels verkrijgbaar. Ik kocht een deodorant van Bajaserena. Ik kwam er later achter dat hier wel bijenwas in zit. Normaal gesproken koop ik dit liever niet omdat het niet vegan is, maar het bevat verder alleen kokosolie, shea boter en etherische olie. Dit is vrij van micro plastics en verpakt in karton. Met een kleine verpakking zoals deze doe je zeker twee maanden. Mocht je ook eens dit soort natuurlijke deodorant willen proberen, bovenstaande merken zijn ook te koop bij de Etos en dit soort deodorant is ook heel makkelijk zelf te maken.

Bikini top €28,-
Sandmade Mexico
Mijn bikini top was versleten en ik moest nodig een nieuwe hebben. Gezien ik hier denk ik 50% van de tijd doorbreng in mijn bikini kon deze aankoop niet langer uitgesteld worden. Gelukkig heb ik een zwarte bikini, waardoor het heel makkelijk is om top en bottom los van elkaar te kopen. Thuis had ik al een nieuwe bottom gekocht van het merk OCEANCHILD wat gemaakt is van 100% ECONYL (gerecycled plastic en visnetten). Voor een nieuwe top was het een stukje lastiger om het van ECONYL te kopen en heb ik dit voor nu toch even losgelaten. Ik kocht een bikini van Sandmade. Dit merk wordt lokaal in Mexico gemaakt, maar de verkoopster in de winkel kon me helaas niet vertellen waar de materialen vandaan kwamen. Mocht je op zoek zijn naar duurzamere badkleding voor de aankomende zomer. Het Zerowaste Project heeft een mooi lijstje gemaakt van merken die badkleding verkopen en goed bezig zijn op het gebied van duurzaamheid.

Spelletjes €40,-
Spelletjes winkel
Na vier maanden reizen en alleen maar kaartspelletjes spelen waren we dit een beetje zat. Nu we in Mexico City waren sloegen we onze slag om bij een spelletjes winkel langs te gaan om wat leukere spelletjes te kopen. We kochten onderstaande drie spelletjes om ons de rest van onze reis (en thuis) mee te vermaken. Jammer dat er om elk spel een plastic verpakking zit, is dit nu echt nodig? Het spel moet natuurlijk niet uit elkaar vallen als het wordt vervoerd en de koper moet weten dat ze een nieuw ongeopend spel kopen. Wat mij betreft zou de oplossing zijn om kleine stukjes plasticvrij papieren tape op de randen te plakken. Hiermee zijn beide problemen opgelost.

Nu vind ik spelletjes een goede investering. De meeste gaan levenslang mee en je hebt er erg veel plezier. Daarom heb ik er niet veel moeite mee om dit nieuw te kopen. Maar het het zal je verbazen hoeveel verschillende soorten spellen er worden aangeboden op Marktplaats. Zelf kocht ik hier in het verleden grotere spellen, zoals Kolonisten en Stratego. Dit is natuurlijk de meest duurzame optie als je een "nieuw" spelletje wilt hebben.

Sportbroeken van IRON ROOTS (2 stuks) €90,-*
IRON ROOTS is een sportmerk dat op een duurzame manier microplasticvrije sportkleding produceert. Het bedrijf is een crowdfunding gestart voor het produceren van microplasticvrije sportbroekjes voor dames en heren. Mijn vriend is de grootste fan van IRON ROOTS en heeft de crowdfunding gesteund, hiervoor krijgen we als de productie start voor onze steun 2 sportbroekjes terug. Waarom mijn vriend zo een fan is van IRON ROOTS lees je in zijn gastblog.

⋙ Conclusie
Ik ben blij met al mijn aankopen van deze maand. Er zitten geen artikelen tussen die ik niet nodig had. Natuurlijk had ik de bikini top graag gekocht van gerecycled materiaal, maar dit was nu eenmaal geen optie op dit moment.

Als ik vooruit kijk naar de komende maand zie ik niet iets dat ik echt nodig ga hebben qua spullen behalve nieuwe tandpasta.

Ook ben ik deze week een van mijn meest waardevolle spullen verloren. Ik heb mijn Airpods Pro in de bus laten liggen. Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan om mijn slordigheid en natuurlijk heeft de busmaatschappij ze niet gevonden.  
Ik koop liever geen nieuwe, maar dit soort electronica is me wel veel waard. Nu denk ik dat ik dit pas weer wil kopen als ik in Nederland ben over 4 maanden. Hier kan ik het makkelijker tweedehands via Refurbished of Marktplaats kopen, maar ik dit durf niet met 100% zekerheid te zeggen.

⋙ Volg je mij al op Instagram? Op @Zeroplastics.nl deel ik bijna dagelijks persoonlijke tips over een duurzamer leven, minder plastic verpakkingen mijn Vegan lifestyle.

⋙ Zoek je inspiratie om minder plastic verpakkingen te kopen? Kijk dan eens op de pagina over winkels in Amsterdam. Of ben je op zoek naar specifieke plasticvrije producten? Neem dan eens een kijkje op de producten pagina.

⋙ Interesse in een milieu bewust, diervriendelijk en gezonde leefstijl? In mijn blogs vertel ik hier meer over.