Waarom alle sporters over moeten op duurzame sportkleding

Gastblog geschreven door Jaap, mijn vriend

Als je vaak naar de sportschool gaat en daar intensief aan de slag gaat, verslijt je per week al snel zo'n 5 sportshirtjes. In het verleden kocht ik als nietswetende sporter 'gewoon' een set sportshirtjes bij de H&M. Want goedkoop, makkelijk te bestellen en basic in stijl. Inmiddels weet ik als bewustere consument dat al deze kleding vol zit met microplastics en de wereld naar de gallemiezen helpt. Daar komt bij dat je de shirts na 6 maanden de prullenbak in kan gooien vanwege een onuitstaanbare geur onder de oksels. Daar moest toch duurzamere en betere oplossing voor te vinden zijn?

Het antwoord kwam: Iron Roots. Een Nederlands bedrijfje dat sportswear maakt gemaakt van TENCEL en biologisch katoen. De belofte van het merk is om "beste microplastic vrije en duurzame sportkleding te maken, zonder in te leveren op het gebied van design en functionaliteit". Precies waar ik op zoek naar was.

Ik bestelde twee shirts: het zwarte shirt (Eucalyptus Performance) gemaakt van 100% TENCEL Lyocell en het groene shirt (Beechwood Performance) gemaakt van 50% TENCEL Modal en 50% biologisch katoen. TENCEL is de merknaam voor de stof Lycocell. Dit is een natuurlijke kunstvezel die wordt gemaakt van houtpulp afkomstig van eucalyptusbomen.

Natuurvriendelijk verpakt in karton arriveerden de shirts net zo snel als een ouderwetse H&M-bestelling. De shirts verschillen van elkaar in de dikte van de stof: de groene Beechwood-variant is dunner dan het zwarte Eucalyptus-shirt. Zodra je de shirts aantrekt ben je in één klap verliefd: de stof voelt heerlijk zacht aan en heeft een perfecte pasvorm rond je biceps, schouders en heupen.

De proef op de som komt de dag later, wanneer ik naar de gym ga en mezelf in het zweet werk in één van de shirts. Hoewel er enkele transpiratiekringen ontstaan (ik droeg het groene shirt) is het wonderlijke dat het shirt absoluut niet gaat stinken. Ook niet als je het de dag na je training opgedroogd met zweet ergens op een wasrek terug vindt. Wát een uitvinding.

Inmiddels draag ik het shirt op onze wereldreis ook vaak als casual kleding. Het zit énorm lekker, kleedt goed af en stinkt dus never-nooit.

Ook op reis is het shirt een absolute aanrader

Eén groot hallelujah-verhaal dus, maar zijn er dan helemaal geen nadelen? Hoewel niet in verhouding tot de voordelen, zijn ze er wel. Zo moest ik het zwarte shirt eenmaal terugsturen omdat de maat M die ik besteld had, te klein was. Dit terwijl de groene variant bij mij wel perfect paste in deze maat. De klantenservice bleek echter goed geregeld te zijn, en een dag of twee later had ik een L'etje thuis. Het tweede 'nadeel' is dat de shirts niet zo goedkoop zijn. Dit is natuurlijk vaker het geval met duurzame, eerlijke en kwalitatieve producten, maar €39,95 voor een sportshirt blijft een hoop geld. Gelukkig doe je wel met één zo'n shirt driedubbel zo lang dan met een goedkoop plastic shirtje. Kortom, je moet even wat geld opzij zetten om op de lange termijn te besparen (en niet te stinken).

In 2021 maakt Iron Roots de volgende stap met de introductie van een micoplastic vrije sport shorts. Er is een Kickstarter-crowfunding gestart om dit project waar te maken en nog meer aandacht voor het product te krijgen. Uiteraard heb ik een 'pledge' gedaan door voor €90 twee sportbroekjes te kopen (één voor mij, één voor Katelijne).

Ik hoop van harte dat ook jij mee wilt gaan in een wereld van duurzame (sport)kleding en de campagne wilt steunen. Of je koopt gewoon nu al je volgende sportshirt via hun webwinkel. Ze hebben shirts voor mannen en vrouwen, plus tal van hoodies, broeken en andere accessoires. Check it out!