Januari
Januari is voor velen de maand van de challenges. De één doet mee aan Veganuary, de ander start met een half jaar No Buy Challenge. Voor mij wordt dit het jaar van het creëren van inzichten in spullen die ik aanschaf. Ik koop liever zo min mogelijk en als ik het wel doe dan probeer ik het zo duurzaam mogelijk te doen, maar dit is me deze maand niet volledig gelukt. Hieronder vind je de lijst met spullen die ik aangeschaft heb, uiteraard met de uitleg erbij.

⋙ JBL GO*
€33,62, www.takealot.com
De JBL is mijn eerste aankoop van het jaar en gelijk een niet duurzame. Muziek vind ik belangrijk en ik miste de mogelijkheid om zo nu en dan eens een muziekje op te zetten tijdens onze reis en daarom besloten we (ik en mijn vriend) om een boxje te kopen. Helaas is electronica is enorm vervuilend voor het milieu. De grondstoffen die hierin verwerkt zitten zijn onder meer afkomstig uit vervuilende mijnbouw (aldus Babette Porcelein, auteur van de Verborgen Impact). Daarom is het beter om electronica niet nieuw te kopen maar tweedehands. In Nederland zou ik dit op Marktplaats zoeken of kopen op een refubished website. Ik heb geprobeerd om het op Gumtree (de Zuid Afrikaanse Marktplaats.nl) te kopen, maar helaas was er niets beschikbaar. Daarom hebben we toch besloten een nieuwe te kopen.

⋙ Lonely Planet Mexico*
Boekenwinkel in Mexico €29,95
De Lonely Planet hebben we aangeschaft in Mexico om dit land goed door te kunnen reizen. Dit boek is volledig gemaakt van FSC mix papier. Dit is een mix van oud papier en nieuw papier, dat gemaakt is van bomen uit een gecontroleerd gebied. Natuurlijk kost dit proces ook allemaal energie, maar dit is relatief laag. Tevens zal ik de Lonely Planet weer weggeven of doorverkopen, zodat anderen geen nieuwe aan hoeven te schaffen.

⋙ Een schrift
Boekenwinkel in Mexico €22,95,-
Als ik de behoefde heb om te schrijven over persoonlijke onderwerpen die in mijn hoofd zitten doe ik dit graag met pen en papier en niet op een laptop of mobiel. Bij dezelfde boekenwinkel als waar ik de Lonely Planet heb gekocht, kocht ik ook dit schrift. Ik schrok wel even van de prijs, maar hij bleek van een of andere ontwerper te zijn. Heeft dus niets met duurzaamheid te maken, maar net als de Lonely Planet is deze gemaakt van FSC mix papier en is dit dus een redelijk duurzame aankoop.

⋙ Zonnebrand *
Lunchtentje in Mexico, €11,- voor 150 ml
Sinds ik weet hoe vervuilend zonnebrand is voor de natuur en met name voor het koraal, zou ik nooit meer de zee in gaan met zonnebrand waar vervuilende stoffen in zitten. Tevens zijn de stoffen ook slecht voor je huid en gezondheid. Voor ik op reis ging had ik vier tubes van Naïf meegenomen, maar deze zijn inmiddels op. In Mexico is men veel bezig met preventie om niet met schadelijke zonnebrand het water in te gaan. Op sommige boottrips wordt hier zelfs op aangestuurd en de crèmes van toeristen gecontroleerd, super goed! Dus ik heb gelijk mijn slag geslagen toen ik in een lunchtentje zonnebrandtubes zag gemaakt van Zinkoxide. Voorlopig kan ik weer vooruit. Wil je meer weten over schadelijke stoffen in zonnebrand en welke je kunt kopen, Bedrock heeft hier een leuk artikel over geschreven. Tegenwoordig is er ook een hele mooie app: Beat the Micro Beat die scant of er plastics in je (zonne)crèmes zitten. Ook een belangrijk thema om op te letten als je zonnebrand / cosmetica aanschaft.

⋙ Een mes*
Supermarkt €5,-
Als je in Mexico buiten de gebaande paden gaat is vegan eten amper een optie. Mexicanen eten héél véél vlees, kip en kaas. Bijna alle gerechten zitten hier vol mee. De oplossing is naast goed zoeken naar vegan tenten, om ook vaak zelf iets te koken of maken. Omdat ik mijn Zwitsers zakmes in heb moeten leveren (stom verhaal: zat in mijn backpack tijdens een lange treinreis, bleek als wapen gezien te worden) had ik geen mes meer zelf mee te snijden. Dus nu werd het tijd om iets aan te schaffen, waardoor we zo nu en dan zelf ons broodjes en groenten kunnen snijden om in ieder geval íets te eten dat vegan en gezond is als we onderweg zijn. Wat mij betreft een duurzame aankoop. Minder uit eten en meer vegan opties door één mes, ik ben er blij mee!

⋙ Yoga mat
Decathlon €35,-
Thuis heb ik een eigen yoga mat van het merk Manduka voor HOT yoga. Deze mat is gemaakt van rubber en is duurzaam geproduceerd in Spanje van een hernieuwbare bron. Deze mat was veel te zwaar om mee te nemen op reis en eigenlijk dacht ik deze ook niet nodig te hebben. Ik had het mis. Na drie maanden buitenland miste ik het om zelf wat oefeningen te kunnen doen in plaats van elke keer naar lesjes te gaan, zeker nu de app Inside Timer ook yogalessen aanbiedt (echt een aanrader). Ik had hier beter over na kunnen denken voor de reis. Ik vond het lastig om iets te vinden waarvan ik wist dat het goed zou zijn en uiteindelijk ben ik toch (ook een beetje uit gemak) bij de Decathlon beland en heb ik daar een yoga mat gekocht. Ik ben er wel heel blij mee want ik gebruik hem elke ochtend, maar deze mat is verre van duurzaam. De spullen bij Decathlon zijn zo goedkoop dat dit niet duurzaam geproduceerd kan zijn. Mijn advies is om deze winkel sowieso te vermijden en op zoek te gaan naar een duurzamer merk zoals bijvoorbeeld Manduka.

Conclusie
Mijn conclusie van de eerste maand van het jaar is dat ik veel meer heb gekocht dan ik had gedacht. Je JBL en de yoga mat had ik achteraf veel liever op een duurzamere manier gekocht of meegenomen uit Nederland. De rest van de spullen ben ik blij mee en voelt prima dat ik dit gekocht heb op deze manier. Ik ben erg benieuwd wat februari me gaat brengen. Ik gok dat ik een nieuw bikini topje nodig heb omdat degene die ik nu heb echt op is. Ik hoop er een te kunnen vinden van gerecycled plastic, maar als dit niet lukt moet ik kijken naar andere oplossingen. Verder verwacht ik niet veel andere dingen te kopen. Maar goed, dat verwachte ik dus ook van januari... Wordt vervolgd!

*Deze producten heb ik samen met mijn partner aangeschaft en tijdens de jaarafrekening gaan deze spullen gedeeld door twee in de berekening mee.

⋙ Volg je mij al op Instagram? Op @Zeroplastics.nl deel ik bijna dagelijks persoonlijke tips over een duurzamer leven, minder plastic verpakkingen mijn Vegan lifestyle.

⋙ Zoek je inspiratie om minder plastic verpakkingen te kopen? Kijk dan eens op de pagina over winkels in Amsterdam. Of ben je op zoek naar specifieke plasticvrije producten? Neem dan eens een kijkje op de producten pagina.

⋙ Interesse in een milieu bewust, diervriendelijk en gezonde leefstijl? In mijn blogs vertel ik hier meer over.