Wat doet mij besluiten om een product wel of niet te kopen? Het ligt voor mij op dit moment iets gecompliceerder dan alleen de vraag 'heb ik het nodig, ja of nee?' en 'is het duurzaam, ja of nee?'. Waar het met name om gaat is dat ik alle aankopen bewust doe. Impulsieve aankopen doe ik gelukkig niet meer, maar dit vergt wel wat training. Ik heb in 2020 een half jaar niets gekocht. Hierdoor werd ik bewust van de impulsen die je continue krijgt om te kopen, kopen, kopen. Gelukkig heb ik dit gevoel nu een stuk minder. Als ik het gevoel heb dan ben ik me er van bewust en kan ik het aan de kant zetten. Nieuwe kleding is leuk, maar alleen de eerste keer dat ik iets nieuws aan heb vind ik het bijzonder. Daarna is het net als al mijn andere kleding weer "gewoon" (uitzonderingen daargelaten soms koop je iets wat super vet is). Wat hier ook enorm bij heeft geholpen is me afmelden voor alle nieuwsbrieven die ik ontving van alle grote winkels en merken. Minder blootstelling hielp mij enorm.

Duurzaamheid speelt een grote rol om ervoor te kiezen om de meest spullen niet te kopen. Ik wil duurzamer leven en daar past lukraak spullen kopen niet bij. Het helpt mij om langer na te denken voor het aankopen van nieuwe spullen. Het kan zomaar zijn dat ik na drie dagen weer vergeten ben wat ik wilde kopen. Maar als het in mijn hoofd blijft hangen en ik denk dat ik het nodig heb, of er (langer dan een dag) gelukkiger van wordt, besluit ik het toch te kopen. Als ik besluit het artikel wel te kopen, dan ga ik zoeken hoe ik dit artikel zo duurzaam mogelijk kan aanschaffen. En als het niet 100% duurzaam kan? Dan koop ik het ook, want ik weet dat ik het wil hebben en dat ik mijn spullen bewust koop. Deze techniek werkt voor mij ontzettend goed. Ik heb het afgelopen jaar veel minder spullen en kleding gekocht door deze manier van denken. Het maakt me ook nog eens gelukkiger met de spullen die ik wel koop. I just skip al the bullshit!  Het is dus echt waar: minder maakt gelukkiger.

Maart
Deze maand kocht ik tandpasta, gezichtscrème en lippen balsem. That's it! Ik heb voor het eerst een maand geen "spullen" gekocht. Ik vraag mezelf, nu ik dit schrijf, af of ik er iets niet gekocht had dat ik toch graag had willen kopen. Het enige waarvan ik weet dat ik dit nog wel graag zou willen hebben is een nieuwe strand handdoek, gezien ik die ook weer eens ergens ben kwijt geraakt. En ik baal heel hard van mijn AirPods die ik kwijt ben geraakt in de bus vorige maand en waarvan ik weet dat ik die hoe dan ook weer wil kopen. Geen hele essentiële dingen dus.

Tandpasta €2,10
Tja, tandpasta valt niet echt onder het kopen van spullen. Dit is iets wat iedereen dagelijks nodig heeft, net als alle andere verzorgingsproducten. Toch wil ik er over schrijven, omdat er zoveel van dit soort producten op de markt zijn waar echt rommel in zit. In tandpasta zitten namelijk heel vaak micro plastics. Heb jij tandpasta dat glinstert of waar stukjes in zitten? Grote kans dat dit micro plastics zijn. Microplastics komen in je lijf en in het oppervlakte water terecht. Deze kunnen niet worden gefilterd en komen daardoor ook in het zeewater terecht, met alle gevolgen van dien. Microplastics zijn te herkennen als er op de verpakking ingrediënten staan als polypropyleen, polyethyleen, polyethylene terephtalate, polymethyl methacrylate (en nog vele andere namen). De aller makkelijkste manier om te weten of er wel of geen plastic in je verzorgingsproducten zit is de app te gebruiken van Beat the micro bead. Je scant de ingrediëntenlijst en de app vertelt of er plastic in zit of niet, super handig.

Ik kocht dit keer Colgate omdat er niets beters te krijgen is. Echter verkoopt Colgate tandpasta zonder Microplastic dus dat is een fijn voordeel. In Nederland koop ik tandpasta van Love Beauty and Planet (Etos), Ben & Anna (Holland & Baret), of gebruik ik losse tabletten die oplossen in je mond van Choose teethcare. Natuurlijke tandpasta is wel even wennen. De smaak is vaak goed maar meestal schuimt het niet of veel minder. Als je er eenmaal aan gewend bent wil je niet meer terug. De Colgate die ik nu gebruik voelt chemisch en ik vraag me werkelijk af waar al dat extreme schuim voor nodig is. Als ik terug ben in Nederland stap ik direct weer over op een van bovenstaande producten.

Lip balsem & gezichtscrème €10,-
Samen met mijn vriend bezocht ik deze maand een permacultuur jungle boerderij in Panama. Ik kan pagina's vol schrijven over hoe geweldig ik dit vond en hoe het proces is van alles wat zij verbouwen, maar ik zal mij even beperken tot de lip balsem en de gezichtscrème die ik op de boerderij kocht. Mijn jojoba olie is bijna op en omdat ik daar iets iets voor nodig had kocht ik een cacao gezichtscrème gemaakt op de boerderij. Een heerlijke vette crème met natuurlijke ingrediënten en cacao, perfect voor om in de avond op te smeren.

Overdag gebruik hier alleen zonnebrand van Naïf. Ook kocht ik een potje lip balsem gewoon lekker voor erbij. Voor deze producten geldt precies hetzelfde als voor de tandpasta. Er kunnen microplastics (en allerlei andere troep) in zitten en daarom gebruik ik op dit moment alleen pure producten en natuurlijke zonnebrand. Thuis ga ik mij verder verdiepen in huidverzorging en naar welke dag -en nachtcrème ik ga overstappen. Wordt vervolgd.

Conclusie
Deze maand kocht ik zo goed als niets, behalve het hoog nodige. Het voelt fijn om een maandje even helemaal niets gekocht te hebben. Het is blijkbaar toch moeilijker om niets te kopen dan ik dacht. Als ik vooruit kijk naar komende maand denk ik dat ik een badhanddoek nodig heb. Nu gebruik ik elke keer van die kleine reis handdoekjes, niet erg comfortabel. Verder heb ik geen wilde plannen wat betreft nieuwe spullen.

Tot volgende maand  ☺︎

⋙ Volg je mij al op Instagram? Op @Zeroplastics.nl deel ik bijna dagelijks persoonlijke tips over een duurzamer leven, minder plastic verpakkingen mijn Vegan lifestyle.

⋙ Zoek je inspiratie om minder plastic verpakkingen te kopen? Kijk dan eens op de pagina over winkels in Amsterdam. Of ben je op zoek naar specifieke plasticvrije producten? Neem dan eens een kijkje op de producten pagina.

⋙ Interesse in een milieu bewust, diervriendelijk en gezonde leefstijl? In mijn blogs vertel ik hier meer over.