Omdat ik de afgelopen maanden ontzettend weinig spullen kocht, besloot ik om mei en juni in één blog samen te voegen. Ook kon ik simpelweg niets meer kwijt in m'n backpack en had ik niet veel nieuws nodig. Echter bleef de verleiding wel aanwezig om leuke souvenirs of nieuwe strandjurkjes te kopen. Negen maanden lang in dezelfde kleding lopen wordt op een gegeven moment echt heel saai. Ik verlangde toch wel echt naar nieuwe items, maar ik heb me ingehouden.

De echte reden hiervoor zit dieper dan de potentiële schade die de productie van de kleding aan het milieu doet. Ik voel me er niet goed bij als ik niet weet waar mijn kleding wordt geproduceerd en door wie het gemaakt is. Bij het produceren van kleding worden veel mensenrechten geschonden, kan het zijn dat mensen werken in erbarmelijke omstandigheden, zwaar worden onderbetaald of dat kinderen moeten werken om deze kleding zo goedkoop mogelijk te produceren. Het principe is voor mij het zelfde als dat ik niet wil dat er dieren gedood worden om mij te voorzien van voeding. Zo wil ik ook niet dat er mensen worden uitgebuit voor de kleding die ik draag. Dus zodoende geen impulsaankopen in de laatste maanden van mijn reis.

Wat kocht ik de afgelopen twee maanden wel:

⋙Houten tandenborstel €8,20
In Nederland heb ik normaal gesproken mijn elektrische tandenborstel, maar deze heb ik niet mee op reis genomen omdat ik dit niet handig vind. Dus kocht ik een wegwerp (houten) tandenborstel voor ik weg ging. Deze heb ik tijdens de reis natuurlijk een aantal keer moeten vervangen. Een normale tandenborstel is voor mij een tandenborstel gemaakt van bamboe of van hout en dus niet van plastic. Gelukkig heb je overal in de wereld wel hipster winkeltjes waar je deze kunt kopen. Deze keer kocht ik de tandenborstel bij een normale drogisterij van Calgate. Blijkbaar maken zijn ook van dit soort tandenborstels. Ik vond hem veel te duur, maar goed, ik had een nieuwe nodig er een van plastic kopen voel ik me nog minder goed bij. Dus werd het deze over-priced Calgate tandenborstel.

⋙Haarbandjes voor duiken
Ik mag mezelf tot een van de gelukkige mensen op deze aarde prijzen die heeft mogen duiken op de Galapagos eilanden. Met duiken zijn je oren ongeveer het meest waardevolle: als hier iets niet goed mee gaat, dan is het gelijk klaar. Omdat ik een week lang heel intensief ging duiken had ik de tip gekregen om tussendoor haarbandjes over mijn oren te dragen zodat ze geen kou zouden vatten. De haarbandjes had ik niet meegenomen op reis, dus ik besloot ik er twee te kopen. Duurzaam? Ik heb geen idee, ik denk het niet. Je kunt je misschien afvragen waarom ik de haarbanden dan wel gekocht heb na het verhaal dat ik hierboven vertelde. Begrijpelijk, maar ik had geen andere optie in een land wat nog niet zo ontwikkeld is in duurzame kleding verkopen. In Nederland heb ik een optie om duurzame producten te kopen, in dit soort landen heb ik dat niet. Dus welke optie blijft over? Het niet kopen met kans op oorproblemen en daardoor een de kans lopen om een duikreis niet af te maken of, het kopen en te accepteren dat het nu eenmalig zo is. Zolang de keuze bewust is en er geen andere optie is kies ik ervoor de haarbanden wel te kopen en kijk hieronder hoeveel plezier we er uiteindelijk van hadden, haha.  

⋙Tandpasta €2,10*
Omdat ik dit al eerder gekocht heb verwijs ik naar het stukje dat ik hierover schreef in maart. Hier kun je lezen wat de meest duurzame keuzes zijn op het gebied van tandpasta.

Conclusie
De laatste twee maanden van mijn reis heb ik weer zo goed als niets gekocht, daarom heb ik deze twee maanden ook samengevoegd. De grote uitdaging begint nu ik thuis ben. Ik heb een wensenlijstje van spullen die ik graag wil kopen. Ik wil heel graag wat leuke nieuwe kleding shoppen, dit gaat een nieuwe wereld voor me openen om dit vegan en duurzaam te doen. Ik denk dat juli een maand gaat worden met veel aankopen. Ik ben benieuwd wat er komen gaat.

⋙ Volg je mij al op Instagram? Op @Zeroplastics.nl deel ik bijna dagelijks persoonlijke tips over een duurzamer leven, minder plastic verpakkingen mijn Vegan lifestyle.

⋙ Zoek je inspiratie om minder plastic verpakkingen te kopen? Kijk dan eens op de pagina over winkels in Amsterdam. Of ben je op zoek naar specifieke plasticvrije producten? Neem dan eens een kijkje op de producten pagina.

⋙ Interesse in een milieu bewust, diervriendelijk en gezonde leefstijl? In mijn blogs vertel ik hier meer over.