Duurzamer leven is voor mij erg belangrijk. De afgelopen maanden heb ik mij hier veel in verdiept en daarom ben ik plant-based gaan leven en dit betekend dat ik geen dierlijke producten meer eet en drink. Wil je weten waarom? lees het artikel dan via deze link. Toen ik dit stuk schreef deed ik dat nog wel. Ik heb besloten het artikel niet te verwijderen omdat ik vind dat iedereen zelf de keuze kan maken hierin.Als je de keuze maakt om wel zuivel en eiren te eten dan is het op zijn minst goed als je dit zo duurzaam mogelijk en plastic vrij doet. Wil je meer lezen over mijn proces en waarom ik besloten heb om geen zuivel meer te eten en drinken, klik dan op deze link voor het artikel.

| Zuivel |
Yoghurt & kwark wordt in normale supermarkten altijd verkocht in drankkarton en hier zit plastic in verwerkt. Gelukkig had ik de oplossing voor gevonden om toch mijn yoghurt & kwark als ontbijt te eten. De merken Drentse AA zuivel of Zuiver Zuivel verkopen beide biologische zuivel in glazen, statiegeld flessen. Deze merken kun je onder andere kopen bij Biologische supermarkten zoals Ekoplaza, Odin, de Aanzet en Delicous food. Glazen statiegeldflessen zijn een duurzaam alternatief. Ze kunnen meerdere malen gebruikt worden en zijn 8 keer zo milieuvriendelijk als een wegwerpfles. Naast Yoghurt en kwark verkopen deze merken ook melk, karnemelk, Griekse yoghurt en slagroom. Van deze slagroom kun je weer heel gemakkelijk crème fraiche en mascarpone maken. Nu ik dit niet meer eet kies ik voor plantaardige alternatieven als ontbijt, net zo lekker en beter voor het milieu, gezondheid en lief voor de dieren.

| Kaas |
Bij de kaasboer is kaas onverpakt te koop. Toch zit er om een Hollands kaas bijna altijd een laagje plastic, hier kun je helaas bijna niet omheen. Omdat ik gek ben op kaas koop ik dit wel en neem ik dit plastic randje voor lief. Om er voor te zorgen dat ik verder geen plastic koop vraag ik of ik de kaas mee kan nemen in Bee wraps. Vaak is het nadeel dat kaas in de winkel in plastic verpakt ligt. Kijk even bij de kaasboer bij jou in de buurt hoe ze hiermee omgaan. Zo kun je bijvoorbeeld vragen dat als ze de kaas aansnijden en het plastic eraf halen, dat ze dit niet weggooien, maar het er terug omheen vouwen.

In Amsterdam zijn veel kaasboeren: als er veel in plastic wordt verpakt ga je gewoon even bij een andere kaasboer kijken. Ik koop met voorkeur mijn kaas bij één van de biologische markten. De kaas zit meestal niet verpakt zoals in veel winkels en, doordat het biologisch is, hebben de dieren hebben vaak een beter leven. Het blijft helaas wel zo dat de kaas bijna altijd bewaard wordt in plastic folie, maar je hoeft de kazen niet mee te nemen in plastic en dat scheelt al weer een hoop.

Maar er is ook goed nieuws! Voor iedereen die dit plastic randje niet voor lief neemt is er een oplossing: Remeker verkoopt kazen zonder plastic randje. Zij maken dit randje van ghee, dit is gesmolten boter. Deze kazen worden op een aantal punten in Amsterdam verkocht. Via deze link vindt je de verkooppunten in Nederland. Ook Kobunder verkoopt geitenkaas met appelstroop als korst en is super lekker. Deze kazen koop ik op de Biologische Noordermarkt bij een Hans van Balen.

✾ Bestel verse producten via Boeren & Buren. Dit is een gaaf concept waar je locale producten kunt bestellen en vervolgens kunt afhalen of laten bezorgen. Hier kun je ook zuivel bestellen.
Turkse supermarkt, hier hebben ze vaak onverpakte feta kaas die je in je eigen bakje mee kunt krijgen.
De markt, op de Ten Kate markt bij Deli Fresh delicatessen hier koop ik mozzarella en ook feta die onverpakt wordt verkocht. Daarnaast verkopen ze ook heel veel andere lekkere dingen zoals hummus, falafel, olijven, gedroogde tomaten. Allemaal onverpakt, hier word ik natuurlijk heel blij van!
Hans van Balen op de Biololgische Noordermarkt verkoopt allerlei soorten  binnen -en buitenlandse kazen, maar ook onverpakte roomboter, eieren, zuivel, slagroom en tofu ( ik weet niet of dit onverpakt is). Echt een aanrader om eens te gaan kijken.

Tip: wil je een lekker kaasplankje, loop eens bij een kaasboer binnen en kijk wat er onverpakt is of verpakt in houten doosjes en maak je keuze op het moment dat je in de winkel bent. Dit kan het echt een stuk makkelijker maken!

| Eieren |
Eieren zijn overal te koop en vaak ook in plasticvrije verpakkingen. In Nederland kun je veel verschillende soorten eieren krijgen, zoals kooi-eieren, scharreleieren, vrije-uitloop eieren, maïs eieren, volkoren eieren en biologische eieren. Op eieren staan codes van 0-3, hoe lager de code hoe beter het leven van de kippen. Wakker dier schrijft dat je het beste kunt letten op het Beter Leven-keurmerk. Net als bij de codes geldt hierbij hoe hoger de sterren op het doosje, hoe beter het leven van de kip. Aan de drie sterren eieren zit wel een prijskaartje, maar dit is wel de ‘beste’ optie als je toch graag eieren wilt eten. Deze kippen krijgen veel ruimte en een uitloop naar buiten. Ik koop mijn eieren vaak bij een biologische winkel omdat ik het belangrijk vind dat de kippen een beter leven hebben en de kippenhouders een eerlijke prijs krijgen voor hun product. In biologische winkels worden de doosjes waar je eieren in stopt opnieuw gebruikt. In veel winkels is het een optie om je eigen doosje te vullen of je doosjes achter te laten in de winkel zodat anderen deze kunnen hergebruiken. Een fijne oplossing voordat de doosjes gerecycled worden.

⋙ Volg je mij al op Instagram? Op @Zeroplastics.nl deel ik bijna dagelijks persoonlijke tips over een duurzamer leven, minder plastic verpakkingen mijn Vegan lifestyle.

⋙ Zoek je inspiratie om minder plastic verpakkingen te kopen? Kijk dan eens op de pagina over winkels in Amsterdam. Of ben je op zoek naar specifieke plasticvrije producten? Neem dan eens een kijkje op de producten pagina.

⋙ Interesse in een milieu bewust, diervriendelijk en gezonde leefstijl? In mijn blogs vertel ik hier meer over.