Hoi, mijn naam is Katelijne, welkom op mijn website ZeroPlastics. De manier waarop wij in de wereld met plastic omgaan is shocking en daar moet verandering in komen. Hoe meer ik over plastic te weten kom, hoe meer ik me me ben gaan storen aan alle eenmalige plastic verpakkingen. Daarom heb ik besloten om geen plastic meer te kopen. Geen plastic betekent helaas (bijna) geen boodschappen doen bij de reguliere winkels en supermarkten. Zo begon mijn zoektocht naar winkels in Amsterdam waar ik de producten kan kopen die ik graag wil eten en drinken, maar dan zonder plastic verpakkingen. Het is geen gemakkelijke zoektocht en via mijn ZeroPlastics blogs deel in mijn zoektocht met jullie!

Waarom ik plastic probeer te vermijden
Jaarlijks wordt er naar schatting zo een 331 miljoen ton plastic geproduceerd in de wereld. In de komende 10 jaar zal de productie van plastic met 40% toenemen. Nu komt er jaarlijks ongeveer 12 miljoen ton plastic in de zee terecht! Als we niets tegen de plasticsoep ondernemen, zal er in 2050 qua gewicht meer plastic in zee zijn dan vis. De snelle groei van de plasticproductie is vooral te wijten aan de toename in het gebruik van plastic verpakkingen, die zo’n veertig procent van al het plastic uitmaken. De Verenigde Naties waarschuwen dat het zeeleven onherstelbaar verwoest zal worden. Koraalriffen blijken extra kwetsbaar voor plastic. Aangezien ik een enorme duik liefhebber ben en gek ben van de zee, gaat dit mij aan mijn hart. Op dit moment wordt 91% van het plastic afval wereldwijd niet gerecycled. Dat betekent dat maar 9% wel wordt gerecycled. Het duurt bijna 400 jaar voor plastic is afgebroken. Voor mij genoeg reden om hier bewuster mee om te gaan. Nu weet ik ook wel dat ik de wereld hier niet mee ga redden, maar ik hoop met deze website mensen te inspireren en te helpen om ook minder plastic verpakkingen te kopen. Met elkaar maken we de wereld een klein beetje beter.

Echter ben ik zelf ook niet heilig. Ik houd van het stadse leven, maar waar het kan probeer ik duurzamer te leven. Toen ik met begon met ZeroPlastics at ik nog wel zuivelproducten, maar sinds juli 2020 ben ik plant-based gaan eten. Ik probeer waar het kan me duurzaam te vervoeren, maar ik houd ook van reizen. Ook koop ik af en toe nog plastic verpakkingen, omdat ik dan de oplossing nog niet gevonden heb om het plastic vrij te doen.

Ik hoop je met deze website een beetje te kunnen helpen als ook jij plasticvrij boodschappen wilt gaan doen. Heb je tips of vragen, dan kun je uiteraard contact met mij opnemen.

Liefs,
Katelijne