2020 was voor mij een jaar van enorme verandering in mijn leven. Ik heb mijn baan opgezegd, ik wilde meer voor mezelf kiezen en luisteren naar wat voor mij belangrijk was in het leven, zonder dat ik enig idee had wat dit zou zijn. Nu een jaar later heb ik deze goedbezochte website, leef ik veel bewuster, ben ik veganistisch geworden, ben ik op dit moment op wereldreis en voel ik me veel meer verbonden met mezelf en de wereld om me heen.

Vorig jaar heb ik het boek De Verborgen Impact gelezen van Babette Porcelijn, een enorme aanrader voor iedereen die inzicht wil krijgen in wat voor impact wij hebben op onze planeet. Op de website van mijn verborgen impact kun je een test doen en jouw impact op de wereld berekenen. Ondanks dat ik geen dierlijke producten eet, amper kleding koop en kort douch, verbruik ik per jaar nog steeds 1,7 aardes. Dit is best shocking! Alhoewel ik het hiermee bijna dubbel zo goed doe als de gemiddelde Nederlander die 3 aardes per persoon per jaar verbruikt.

Het kopen van spullen en het eten van vlees zorgen in Nederland voor gemiddeld de meeste milieu impact. Mijn grootste impact: vliegen! (356% meer dan de gemiddelde Nederlander) Als ik zou vliegen zoals de gemiddelde Nederlander zou ik op 1.1 aardes uitkomen en als ik helemaal niet meer zou vliegen kom ik op 0,9 aardes. Zoals ik hierboven al aangaf ben ik op dit moment op wereldreis en kom ik juli 2021 terug. Volgend jaar gaat mijn score daardoor extreem veel hoger uitvallen. Voor mij is vliegen iets dat ik erg lastig om op kan geven. Er is op dit moment nog geen duurzaam alternatief om aan de andere kant van de wereld te komen. Natuurlijk kun je besluiten niet meer te vliegen, maar dit is iets wat ik op dit moment niet wil opgeven. Nu vind ik het belangrijker om te kijken naar wat ik wél kan doen in plaats van stil staan bij het gene dat ik nu niet kan en wil veranderen. Ben je nieuwsgierig naar jou verborgen impact? Klik dan hier voor de test.

Goede voornemens 2021
Het eerste half jaar van 2020 heb ik geprobeerd om helemaal geen spullen en kleding te kopen. Dit ging mij makkelijker af dan gedacht. Na deze periode heb ik geprobeerd om alles wat ik kocht op een duurzamere manier te kopen. Hoe stom het ook klinkt, dit was veel moeilijker dan gedacht. Het uitzoekwerk hiervan is een tijdrovende klus. Ook moest ik leren om veel meer geld uit te geven per product. Hieronder geef ik twee voorbeelden van duurzamer spullen aanschaffen.

⋙ Voordat ik op reis ging wilde ik bijvoorbeeld twee jurkjes hebben van een duurzaam merk en zonder toegevoegde plastics. Ik kocht mijn jurkjes van Love and Confuse. Deze kostten me samen €180,- en dat was wel even slikken. Als je nagaat dat je normaal met gemak 3 of 4 jurkjes kocht van rond de €50,- ben je net zo veel geld kwijt. Niet te vergeten dat je ook nog eens grotere ecologische footprint hebt en meer mensenrechten schendt.

⋙ Ook wilde ik graag een GoPro hebben. Deze kost nieuw €535,- dat was al een reden om erover te twijfelen of ik hem wilde hebben en de ecologische voetafdruk hiervan is gigantisch. Toen besloot ik om er een via Marktplaats te kopen en heb ik een iets ouder model gekocht voor maar €100,-. Natuurlijk heeft dit ook een footprint, maar die is extreem veel lager dan dat je dit product (onnodig) nieuw koopt.

Het verbaast mij dat ik vergeleken met de rest van Nederland, volgens de berekening van de verborgen impact, zo weinig bijdraag aan de uitstoot van het kopen van spullen en kleding. Ik betwijfel of het klopt dat ik maar 42% koop in vergelijking met het gemiddelde. Ook vind ik het lastig om van het aflopen half jaar terug te halen wat ik allemaal heb aangeschaft. Het komende jaar ga ik hier inzicht in creëren door alles wat ik aanschaf, zowel nieuw als tweedehands, op te schrijven.

Nu denk ik dat het leuk is om dit te delen in mijn shop blog. Ik ben nieuwsgierig naar wat ik allemaal aanschaf. Is het niet veel meer dan ik stiekem denk? Hoe vaak lukt het mij om duurzaam spullen te kopen? En hoeveel aankopen ik toch doe zonder hier al te veel over na te denken?

Mijn doel is inzicht creëren in mijn uitgave patroon en dit te delen met jullie. Ook wil ik hier zelf van leren en je meenemen in het proces om wellicht ook jou te helpen met het maken van betere keuzes.

⋙ Volg je mij al op Instagram? Op @Zeroplastics.nl deel ik bijna dagelijks persoonlijke tips over een duurzamer leven, minder plastic verpakkingen mijn Vegan lifestyle.

⋙ Zoek je inspiratie om minder plastic verpakkingen te kopen? Kijk dan eens op de pagina over winkels in Amsterdam. Of ben je op zoek naar specifieke plasticvrije producten? Neem dan eens een kijkje op de producten pagina.

⋙ Interesse in een milieu bewust, diervriendelijk en gezonde leefstijl? In mijn blogs vertel ik hier meer over.