De eerste stap om minder plastic verpakkingen te kopen, zijn de spullen die je nodig hebt om de verpakkingen te vervangen. Hieronder vind je een lijstje met spullen die ik veel gebruik en heb aangeschaft. Dit zijn allemaal herbruikbare spullen die je langere tijd kunt gebruiken.

Ik heb alle producten online besteld, maar je kunt deze ook in winkels kopen. Dille & Kamille verkoopt grotendeels van onderstaande spullen ook in een fysieke winkel. Wil je het op een duurzamere manier aanpakken? Ga lekker op de fiets naar een winkel, of bestel zo veel mogelijk van de spullen die je nodig hebt bij één webwinkel. Op deze manier zorg je ervoor dat er minimaal transport plaatsvindt en maak je een duurzamere keuze.

Yes here we go! Wat heb je nodig?

Katoenen boodschappentas Gelukkig is het tegenwoordig heel normaal om je boodschappen mee te nemen in je meegebrachte tas. Sinds 2016 mogen winkeliers geen gratis tasjes meer meegeven aan klanten met als resultaat dat er 80% minder tasjes worden gekocht. De meeste mensen hebben net als ik zelf voldoende katoen -en nettasjes, rugzakken en kratjes in huis om al mijn boodschappen in mee te nemen. Heb je dit niet? Koop dan een aantal van deze katoenen boodschappentassen zodat je niet meer om een plastic tasje hoeft te vragen.
Nettasjes  €5,95

Grote Katoenen zakken Tijdens het boodschappen doen kun je hier je groente en fruit in meenemen. Koop hier voldoende van, je gaat deze erg veel gebruiken. Ik heb 5 grote zakken gekocht. Dit is voor nu redelijk voldoende. Mocht je een huishouden hebben groter dan twee personen, dan raad ik je aan er meer te kopen. Deze zakjes hebben het GOTS certificaat en zijn duurzaam geproduceerd.
Fruitzakken/ groentezakken 3 of 5 stuks €4,95 - €5,96

✿  Kleine Katoenen zakjes Hier kun je kleinere hoeveelheden of producten in stoppen. Denk bijvoorbeeld aan noten, gedroogd fruit, iets lekkers of kruiden.
Fruitzakken/ groentezakken 8 stuks 2 maten €5,95

✿  Broodzakken Voor brood heb je speciale broodzakken die gemaakt zijn van katoen of gerecycled materiaal. Ik heb ze gekocht van het merk Bag again en deze is prima. De broodzakken van ONYA zijn ook erg mooi en gemaakt van gerecycled materiaal. De zakken van ONYZ zijn echter wel iets prijziger. Mijn advies is om er minimaal twee te kopen. Zo kun je als je oude brood nog niet op is (en met broodzak en al in de vriezer ligt) toch alvast lekker vers brood kopen.
Bag again broodzak €5,95
ONYA broodzak €16,25

✿  Bee wax food wraps. Dé vervanging voor vershoudfolie of andere vouwbare plastic verpakkingen. Je kunt er van alles in bewaren en bee wax wraps zijn een uitstekende vervanging voor vershoudfolie en gaan minimaal een jaar mee. Ik heb ze gekocht van Abeego en gebruik ze veel om kaas in te wikkelen of een stuk gesneden groente af te dekken. Zelf heb ik twee grote, maar ik zou aanraden om ook een wat kleiner formaat te kopen.
Abeego Large Food Wrap (2 stuks) €16,50
Abeego Variety Foor Wrap (3 stuks) €16,50

✿ Update: Vegan wax Wraps: In de tussentijd ben ik vegan geworden en raad ik je aan om vegan food wraps te kopen. De vegan variant werkt net zo goed, kost het zelfde en  gaat net zo lang mee, alleen hoeven dieren er niet voor te lijden. Vegan food wrap (3 stukjs) €16,50
Vegan food wrap (2 stukjs) €18,95

Vershouddozen en bakjes Ik had al een aantal bakjes en doosjes in huis, maar ik heb er nog een aantal aan moeten schaffen, want je gebruikt er gewoon heel veel. Ik heb gekozen voor de bewaardozen van Mepal. Ze zijn licht en makkelijk mee te nemen, sluiten zeer goed af en zijn geproduceerd in Nederland. Deze zijn wel gemaakt van plastic maar BPA-vrij, zeer goed afsluitbaar en gaan lang mee. Je kunt ook kiezen voor RVS of glazen bakjes. RVS is qua materiaal een duurzamere keuze, maar de plek waar het geproduceerd wordt is natuurlijk ook belangrijk. RVS is ook licht en makkelijk mee te nemen en goed te recyclen. Echter is elke keuze om deze bakjes te kopen duurzamer dan wegwerpbakjes dus je bent sowieso goed bezig welke keuze je ook maakt. Op Ecomondo en Waschbaer kun je alle bovenstaande producten vinden. Ik heb zelf besteld bij Ecomondo.
RVS bakjes set van 3 €32,95
Mepal bakjes set van 3 €22,95
glazen bakjes set van 3 €19,95

Weckpotten Deze weckpotten zijn ideaal voor het conserveren van o.a. granen, pasta, rijst, noten, jam, mosterd, honing en heel veel andere producten. Deze heb ik niet hoeven aanschaffen, omdat ik nog wat potten in huis had. Voor kleine potjes kun je ook heel goed je oude jam- en honing potjes hergebruiken. Weckpotten verschillende maten kosten tussen de €2,95 - €5,95

Siliconen vershouddeksels Dit is het duurzame alternatief voor plastic folie en kun je gebruiken om restjes langer fris houden. Je kunt het over een bakje of een beker doen en het lekt niet. Ik heb ze besteld bij EasyEco. Het duurt lang voor je ze binnen hebt, maar komt direct van de leveranciers en dit ontlast het milieu door niet onnodig te transporteren (scheelt weer CO2-uitstoot).
Siliconen vershouddeksels set van 6 stuks €18,95 of 2+2 gratis (Koop alleen deze aanbieding als je deze hoeveelheid echt nodig hebt. Het is zonde om producten te kopen die je niet gebruikt)


Aan de slag

Nu je weet wat je nodig hebt, kun je echt aan de slag met het kopen van plasticvrije producten en hierbij gaat ZeroPlastics je helpen!

⋙ Wil je weten bij welke winkels je onverpakte producten kunt kopen? Kijk dan bij  Amsterdam voor de winkels bij jou in de buurt.
⋙ Ben je op zoek naar specifieke producten? Kijk dan bij producten om te zoeken naar hetgeen dat jij onverpakt wilt kopen.

Ik wens je heel veel plezier met deze zoektocht en ik hoop je met deze website een beetje te kunnen helpen. Heb je tips of vragen dan kun je contact met mij opnemen. Het begin is lastig, maar ik beloof je dat het snel makkelijker wordt! You can do it!

Liefs,

Katelijne

⋙ Volg je mij al op Instagram? Op @Zeroplastics.nl deel ik bijna dagelijks persoonlijke tips over een duurzamer leven, minder plastic verpakkingen mijn Vegan lifestyle.

⋙ Zoek je inspiratie om minder plastic verpakkingen te kopen? Kijk dan eens op de pagina over winkels in Amsterdam. Of ben je op zoek naar specifieke plasticvrije producten? Neem dan eens een kijkje op de producten pagina.

⋙ Interesse in een milieu bewust, diervriendelijk en gezonde leefstijl? In mijn blogs vertel ik hier meer over.