Omdat ik deze winter twee maanden in Oostenrijk verblijf heb ik alle tijd om op onderzoek uit te gaan. De afgelopen weken ben ik bij verschillende restaurants op verschillende pistes binnen geweest. Ook ben ik 's avonds enkele keren uit eten geweest en kom ik natuurlijk dagelijks in de supermarkt om mijn boodschappen te doen.

In dit artikel vind je al mijn ervaringen voor vegan eten op de piste, de beste opties bij restaurants in het skidorp en een lijst met de lekkerste vegan producten die je in de supermarkt kunt kopen.

Op de piste

Hoewel ik in 2020 voordat ik vegan werd al veel minder vlees at, liet ik dat op skivakantie altijd even los. Curryworst mit pommes, Kaiserschmarn, Schnitzels en pizza waren dan de gerechten die ik veel at. Deze gerechten staan in Oostenrijk op het menu van elk restaurant. Maar hoe zit het met vegan gerechten? Kun je gaan skiën of snowboarden zonder dat je na moet denken om iets mee te nemen naar de piste?

Op de Oostenrijkse menukaart wordt vaak de allergenenlijst weergegeven. Achter elk gerecht staan nummertjes die te herleiden zijn naar allergenen. Hierdoor is het makkelijk om er achter te komen of er in een gerecht vlees, vis, melk of eieren zitten.

Helaas moet ik hierbij ook gelijk eerlijk zijn dat veganisme helaas niet iets is waar de bergrestaurants veel mee bezig zijn. Een cappuccino kun je wel vergeten en als je om soja- of havermelk vraagt reageren serveerders soms onvriendelijk (dit is mij meerdere malen overkomen). Ook zijn de vegan gerechten op de menukaart schaars en moet je geluk hebben als er iets anders dan patat of soep op staat.

Maar het is niet alleen maar negatief, er zijn restaurants die in ieder geval iets op de menukaart zetten dat vegan is. Het is wel de moeite waard om toch even te kijken en als je geluk hebt, kun je gezellig mee eten in het restaurant.

Ook zijn er veel standaard gaarkeukens op skipisten. Dit zijn restaurants waar je zelf met je dienblad doorheen loopt en kunt aangeven of opscheppen wat je wilt hebben. In dit geval heb je niet die handige nummertjes en moet je het zelf een beetje uitvogelen en vragen aan het personeel of je iets kunt eten. Hieronder heb ik een lijstje gemaakt met gerechten die (soms) vegan zijn.

  • Germknodel zonder saus. Ken je deze Oostenrijkse gist dumpling gevuld met jam? Deze kan soms vegan zijn.
  • Veel gaarkeukens hebben ook een saladebar. Hier kun je voor weinig geld een goed gevulde salade samenstellen. Superhandig, want dan kun je opscheppen wat jij wilt eten.
  • Soep, al moet je ook weer geluk hebben dat de soep vegan is (goulash soep is bijvoorbeeld populair en dat is natuurlijk hartstikke niet vegan)
  • Frietjes zijn natuurlijk ook vegan. Als mayo lover neem ik mijn eigen vegan mayo mee. Heb je daar geen zin in? Dan kun je natuurlijk altijd ketchup nemen.
  • Wat me verbaasde is dat Apfelstrudel vaak ook vegan is.
  • Pasta met tomatensaus (pas op dat er geen vlees in zit of dat ze er kaas overheen gooien)
  • Als je geluk hebt dan hebben ze in de gaarkeukens ook een vegan maaltijd.
  • En natuurlijk is een witbier of glühwein meestal ook vegan. Dit vraag ik niet na, in het kader van 'wees niet te streng voor jezelf'

Restaurants die ik op de Pistes heb ontdekt waar je vegan kunt eten
Panorama restaurant in Zell am See
Gletschermuhle in Kaprun
⋙ AsitzBräu in Leogang, skigebied Saalbach Hinterglemm

Heb jij ook een restaurant ontdekt? Laat het hier weten, dan voeg ik dit restaurant aan het lijstje toe.

Conclusie voor op de piste
Ga je als vegan een weekje op wintersport en heb je niet elke dag zin in friet? Dan zou mijn advies zijn om goed voorbereid op pad te gaan en een lunchpakket en snacks mee te nemen. De kans dat je niets kunt eten is helaas groot.

Ik schrijf over elk piste restaurant een review op Google. Zo hoop ik restaurants te motiveren om iets vegan aan de menukaart toe te voegen. Als ze wel iets op de menukaart hebben staan krijgen ze vijf sterren en schrijf ik ook een leuk verhaaltje.

Restaurants in het dorp

Wij wonen in de regio Zell am See waar wij ook een aantal keren uit eten zijn geweest. Via Google zochten we naar restaurants die vegan gerechten op de menukaart hebben staan. Een paar restaurants heeft iets op de kaart staan, maar dit is beperkt. Vaak is het een curry of een pizza als je bij een Oostenrijks restaurant gaat eten. Oostenrijkse restaurants hebben dezelfde problematiek als op de piste. In sommige dorpen zitten Aziatische of Oosterse restaurants en is er meer kans van slagen om iets vegan te eten.  Tot nu toe vond ik uit eten niet echt een succes. Ik doe het dan meer voor de gezelligheid dan voor het eten zelf.

Producten in de supermarkt

Oostenrijk heeft veel verschillende soorten supermarkten. In skidorpen vind je winkels zoals de Hofer, M-Preise, Billa of Spar. Bij de meeste iets grotere supermarkten kun je als vegan goed boodschappen doen. Er is een kleine afdeling met vleesvervangers en een kleine vegan kaasafdeling. Verwacht geen Albert Heijn met een heel schap aan keuze, maar er is voldoende om een week goed te eten. Oostenrijkers zijn dol op gerookte tofu en er zijn legio vegan worsten te vinden. Niet allemaal even lekker, maar de keuze is groot genoeg.

De groenteafdelingen zijn goed bevoorraad. Op de broodafdeling is bijna al het brood vegan en er wordt ook hummus en vegan broodbeleg verkocht. Eigenlijk kun je in de supermarkten net zo goed boodschappen doen als in Nederland. Als je gewend bent om te koken zonder al te veel vleesvervangers kom je echt een heel eind. De supermarkt is hier dus je beste vriend om toch goed vegan te kunnen eten.

Ook ontdekte ik een paar nieuwe vegan producten in de supermarkt die ik nog niet kende. Het zijn niet de meest gezonde producten, maar op vakantie is dat niet zo erg toch?

⋙ Slagcreme
De lekkerste vegan slagroom die ik ooit op heb. Blijkbaar ook te koop in Nederland bij de Plus. Echt een aanrader als je een warme chocomelk met slagroom (en rum) wilt maken of meenemen op de piste.

⋙ Kochcreme
Een goede romige plantaardige kookroom. Ik weet niet of dit merk ook in Nederland verkrijgbaar is, maar de smaak vind ik heerlijk en goed romig.

⋙Nogatknodel
OMG! Super lekker. Sowieso is Vegavita je beste vriend in Oostenrijk. Van dit merk kun je veel vegan producten kopen, maar dit is toch wel het lekkerste toetje dat je jezelf kunt gunnen. Try it out!

⋙Manner
Lekkere hazelnoot-chocolade koekjes. Alleen degene op deze afbeelding zijn vegan, niet alles van dit merk is vegan dus let op welke je koopt. Het staat groot weergegeven op de verpakking dat het vegan is.

⋙Wilmersburger kaas
Persoonlijk vind ik deze lekkerder dan de vegan kaas van Violife omdat er net meer smaak aan zit. Ik had het nog nooit gekocht in Nederland, maar ze schijnen het te hebben bij de Jumbo.

⋙Lindt HELLO
De vegan chocolade van Lindt is heerlijk. Persoonlijk vind ik de salted caramel erg lekker.

Ik hoop dat je deze blog je helpt met de verwachting die je moet hebben in Oostenrijk als je op wintersport gaat. Natuurlijk is dit geschreven van uit mijn beleving en de regio waar ik in verblijf.

Als toetje heb ik voor jullie nog een super lekker recept van vegan Kaiserscharnn. Op de piste bestaat dit voor een groot deel uit ei, maar dit vegan recept is minimaal net zo lekker.

Geniet van je vakantie!

Liefs,
Katelijne

⋙ Volg je mij al op Instagram? Op @Zeroplastics.nl deel ik bijna dagelijks persoonlijke tips over een duurzamer leven, minder plastic verpakkingen mijn Vegan lifestyle.

⋙ Zoek je inspiratie om minder plastic verpakkingen te kopen? Kijk dan eens op de pagina over winkels in Amsterdam. Of ben je op zoek naar specifieke plasticvrije producten? Neem dan eens een kijkje op de producten pagina.

⋙ Interesse in een milieu bewust, diervriendelijk en gezonde leefstijl? In mijn blogs vertel ik hier meer over.