Onlangs maakte ik een post op Instagram die veel losmaakte bij mijn volgers. Ik schreef dat ik af wilde van mijn plastic kookgerei. Met als vervolgvraag of mijn volgers nog tips voor mij hadden wat voor kookgerei ik dan het beste kon kopen. Naast fijne tips, kreeg ik ook veel reacties van volgers niet begrepen dat ik dit plastic kookgerei weg wilde doen. Zonde! Schreven de meest me. Waarom doe je iets weg als je dit al gekocht hebt en niet stuk is? Gebruik het tot het kapot is en koop dan pas nieuwe.
Voor mij voldoende reden om nog maar eens een blog te schrijven over plastic, maar dan vanuit een ander perspectief. Wij krijgen als mens zo gigantisch veel plastic binnen. En niet binnen alsin dat we het kopen, nee binnen IN ons lichaam.
Het plastic dat wij binnen krijgen komt van meerdere bronnen. in bepaalde gevallen is er iets aan te doen, in andere gevallen helaas niet. Ons drinkwater is bijvoorbeeld vervuild is met microplastics. Ook ademen we zelfs plastic in door kleine 'nanoplastic deeltjes' die zich in de lucht bevinden. Dit kun je natuurlijk lastig voorkomen. Maar plastics kun je ook binnen krijgen als je eten opwarmt in een plastic bakje of als je water drinkt uit een plastic fles. Er zijn dus ook manieren om je plastic-inname te verminderen.
Voor we verder gaan naar hoe plastic-inname te verminderen is, is het belangrijk om te weten wat onderzoek zegt over de inname van plastic. Je zou toch denken dat langdurige blootstelling aan plastic in je lichaam op den duur problemen kan veroorzaken.
Er wordt op dit moment veel onderzoek naar gedaan. Studies laten zien dat blootstelling aan hoge hoeveelheden plastic ontstekingen in het lichaam kunnen veroorzaken. Sommige soorten plastic bevatten chemicaliën en additieven met mogelijke effecten voor onze gezondheid. Hierbij wordt gesproken dat dit mogelijk invloed kan hebben op seksuele functie, vruchtbaarheid en verhoogd voorkomen van mutaties en kankers. Dit zijn allemaal onderzoeken die nog gaande zijn. Omdat het een complex en vrij nieuw probleem is, kunnen veel dingen nog niet met zekerheid vast worden gesteld.
Wil je de nieuwste informatie over de gevolgen van plastic op onze gezondheid? Elk jaar organiseert de Plastic Soup Foundation de Plastic Health Summit. Deze vindt dit jaar plaats op 21 oktober.
Wat kun je doen?
De basis is vrij simpel. Alles waar zichtbaar plastic aan te pas komt, daar kun je eventueel plastic van binnen krijgen. Er zijn echter ook veel onzichtbare plastics. Lees hieronder wat je zelf kunt doen om je inname van plastics te minimaliseren.
Drink water uit de kraan
In ons water zitten plastics, dit is nu eenmaal wat het is. Gelukkig is de hoeveelheid in Europa veel lager dan in bijvoorbeeld Amerika. Ga je water uit flessen drinken dan verhoog je de hoeveelheid plastics die je binnenkrijgt. Onderzoek laat zien dat als je water uit een fles drinkt, je de microplastics die je binnenkrijgt verhoogd met 90.000. Drink dus water uit een glas of kies voor een hervulbare waterfles die niet is gemaakt van plastic.
Eet geen vis
Het eten van vis is niet alleen de grootste oorzaak van de plastic soep in de zeeën, maar ook een grote boosdoener van plastic in ons lichaam. Doordat er zo veel plastics in de zee belanden, komt dit ook in de vissen terecht en dus in ons voedselsysteem. Met name schaal- en schelpdieren bevatten veel plastics omdat deze met ingewanden en al worden gegeten.
Maak je keuken zo veel mogelijk plastic vrij
In de keuken gebruiken we veel plastic. We kopen veel van ons eten in plastic, we gebruiken plastic kookgerei, we snijden ons eten op plastic planken. Heb je nog een restje over, dan warmen we dit vaak op in een plastic bakje. Onbewust gebruiken we veel plastic in de keuken. Word je hier bewust van en kijk wat je kunt aanpassen.
Ontplastic je badkamer
De badkamer is vaak een plastic paradijs. Je kunt je beter afvragen wat is er in mijn badkamer niet van plastic, dan ben je waarschijnlijk sneller klaar met tellen. Het probleem is vaak niet alleen de verpakkingen, maar ook de inhoud van je producten. In heel veel verzorging en cosmetica producten zitten microplastics verwerkt. De badkamer plasticvrij krijgen doe je niet van vandaag op morgen. Ik heb laatst een artikel geschreven over hoe je naar een plasticvrije badkamer kunt toewerken. Klik hier om dit artikel te lezen.
Houd je huis schoon
In stofpluimen zitten vaak veel microplastics, met als gevolg dat je die microplastics weer inademt. Ook komt er van slijtage uit meubels microplastics vrij. Als je je huis schoonmaakt, doe dit dan met ecologische schoonmaakmiddelen. Veel schoonmaakmiddelen bevatten namelijk chemicaliën en microplastics en dan blijf je dweilen met de kraan open. Ook hier heb ik een artikel over geschreven. Klik hier om dit artikel te lezen.
Voor mij persoonlijk is ontplasticen een proces. Ik koop zoveel mogelijk eten waar geen plastic om heen zit, maar helemaal geen plastic kopen blijft heel lastig. Mijn huis wordt microplasticvrij schoongemaakt, in mijn badkamer ben ik een heel eind en nu werp ik een blik op mijn keuken. Wees niet te streng voor jezelf als je aan de slag wilt met ontplasticen. Het is een complex onderwerp en het vraagt soms wat uitzoekwerk om er achter te komen wat goed is voor het milieu en je gezondheid om wel of niet aan te schaffen of weg te doen.