Tegenwoordig is ongeveer 63% van onze kleding gemaakt van synthetische (plastic)stoffen onder de noemers polyester, gerecycled polyester, nylon, acryl. Al deze stoffen bevatten microplastics. Microplastics zijn microscopisch kleine deeltjes plastic die vrij komen van grotere plastics, dus ook uit al deze stoffen die in kleding verwerkt zitten. Tijdens het wassen van kleding komen er per wasbeurt van 5 kilo zo’n 600.000 tot 17,7 miljoen kledingvezels in het water terecht.

Kleding wassen we met wasmiddel en om het probleem nog even erger te maken is helaas uit onderzoek gebleken dat sommige (grote) merken wasmiddel vloeibare microplastics toevoegen aan wasmiddel. Wasmachines en rioolzuiveringsinstallaties kunnen de microplastics niet tegenhouden en deze komen zo in onze zeeën en het drinkwater terecht. Het wassen van kleding is daarmee de grootste veroorzaker van microplastics in onze zeeën. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je zelf kunt ondernemen om hier iets aan te doen.

Wat kun jij zelf doen aan deze microplastics?

⋙ Start bij de kern en stop micro waste: Koop kleding van materialen die geen microplastics bevatten. Materialen die geen microplastics bevatten zijn: biologisch katoen, bamboe, linnen, hennep, lyocell, tencell en monocel. Persoonlijk ben ik heel erg fan van de webshop PROJECTCECE. Alle thema's draaien om duurzaamheid van de materialen tot aan het productieproces en of een kledingstuk vegan is of niet. I like it. 

Koop een waszak die microplastics tegenhoudt. Met de GuppyFriend waszak vang je plastic en nylon microvezels op die vrijkomen tijdens het wassen van kleding. Guppyfriend zegt dat zij 99 procent van de losgekomen plastic vezels opvangen voordat ze via het riool en de waterzuivering kunnen ontsnappen naar zee.

Koop wasmiddel zonder microplastics en met natuurlijke ingrediënten. Ecover, Seepje, Marcels Green Soap en Almawin zijn onder andere merken die natuurlijke vegan ingrediënten gebruiken. Ecover en Almawin verkopen ook navullingen waardoor je niet iedere keer nieuwe kleine verpakkingen hoeft te kopen.

⋙ Geen wasmiddel maar vervangende producten gebruiken? Dit is ook mogelijk. Je kunt namelijk ook natuurlijke wasmiddelen gebruiken.  

▪ Met 1 kg wasnoten kun je meer dan 300 wasbeurten doen.  Dit is een volledig natuurlijk product. De gebruikte wasnoten kunnen na 2 of 3 keer wassen op de composthoop of in de groene container en is in mijn beleving een van de duurzaamste keuzes om je kleding mee te wassen. Voor een lekkere geur kun je eventueel etherische olie toevoegen aan je wasbeurt. Een leuke bijkomstigheid van de wasnoten is dat deze by far de goedkoopste oplossing zijn. Voor 1 kg wasnoten betaal je € 16,95 voor 300 wasbeurten. Voor een 1+1 gratis aanbieding van de Alber Heijn van Robijn Klein & Krachig betaal je voor (normaal 20) 40 wasbeurten € 7,25. Als je dit doorrekent betaal je voor 3o0 wasbeurten €54,40 voor deze aanbieding. De wasnoten zijn dus € 37,40 goedkoper.

▪︎ Een ander goed alternatief is de Eco Egg wasbal. Stop hem in de wasmachine en je hebt verder geen ander wasmiddel meer nodig. De twee types van minerale pellets die zich in het ei bevinden gaan aan het werk en produceren krachtig (maar natuurlijk) reinigend schuim die je kleding goed schoonmaakt. De Eco Egg gaat 70 wasbeurten mee, daarna moet de bal opnieuw worden gevuld met een navulling. Een Eco Egg kost  €14,99 (70 wasbeurten) en de navulling kost €7,99 (50 wasbeurten). Deze oplossing niet perse voordeliger dan een aanbieding van Robijn, maar het is wel een hele duurzame keuze. En als de kosten niet hoger zijn, waarom zou je dan niet gaan voor een duurzamer alternatief?

Via Instagram kreeg ik nog een super leuke tip hoe je wasnoten ook zelf kunt maken. Dit doe je als volgt:
‣ Raap, in de herfst, (paarden) kastanjes en spoel ze af met water.
‣ Maal de kastanjes in de keukenmachine tot dikke kruimels of hak ze in vieren.
‣ Droog de kruimels in de oven op 100 graden tot ze droog zijn en laat ze afkoelen.
‣ Stop de kruimels/ brokken in een zakje in de wasmachine.
‣ Geschikt voor bonte was.

⋙ Volg je mij al op Instagram? Op @Zeroplastics.nl deel ik bijna dagelijks persoonlijke tips over een duurzamer leven, minder plastic verpakkingen mijn Vegan lifestyle.

⋙ Zoek je inspiratie om minder plastic verpakkingen te kopen? Kijk dan eens op de pagina over winkels in Amsterdam. Of ben je op zoek naar specifieke plasticvrije producten? Neem dan eens een kijkje op de producten pagina.

⋙ Interesse in een milieu bewust, diervriendelijk en gezonde leefstijl? In mijn blogs vertel ik hier meer over.