Waarom ben je vegan? Het afgelopen half jaar heb ik deze vraag minstens vijf keer per week gekregen. Doordat ik aan het reizen ben, komt de vraag uit allerlei culturen. Het is bijzonder hoe snel het onderwerp ‘eten’ aan bod komt in een gesprek. Oh, hè heb je hier al gegeten, deze biefstuk is echt fenomenaal. Dan volgt het antwoord al snel: ik ben vegan. Of, als ik in een rebelse en activistische bui ben: ik eet geen dieren!

Oké, wauw, waarom ben je vegan? Om heel eerlijk te zijn: ik ben helemaal klaar met deze vraag. Waarom ben ík degene die tot verantwoording wordt geroepen en uitleg moet geven over waarom ik geen dieren eet? Het zou andersom moeten zijn. Wat maakt dat jij de keuze maakt om wel dieren te laten fokken, te laten mishandelen, dood te laten maken en dan op te eten?


Helaas behoor ik in de wereld tot een enorme minderheid van mensen die inziet dat het eten van dieren in onze westerse wereld een van de grootste schandalen en ethisch op geen enkel vlak te verdedigen is. De milieu -en gezondheidsproblematiek daar gelaten.

In mijn leven ben ik nog nooit ergens zo zeker van geweest. Ik ben enorm geschrokken van de grootschalige brainwashing van de mensheid. Ook ik heb 30 jaar van m’n leven in deze idioterie geloofd. Als ik terugkijk, zie ik hoe groot mijn blinde vlek was, en hoe groot de blinde vlek is voor ieder aan wie ik me moet verantwoorden. Ik geloof heel diep dat niemand andere wezens op deze aarde zo veel leed aan wil doen, zoals we dat nu doen.

Maar hoe kan ik uitleggen zonder dat het ongezellig wordt?

Om heel eerlijk te zijn weet ik het niet. Ik probeer uitleg te geven, maar negen van de tien keer wordt mijn informatie in twijfel getrokken of doet men alsof het ze niets boeit. Maar vervolgens is het wel elke dag onderwerp van gesprek. Ik moet er mee leren leven denk ik. Geduld is een schone zaak, zeker voor iemand zoals ik die niet veel geduld heeft…

Denk je van ‘hé die Katelijne is zo gestoord nog nog niet’ en waarom is ze hier zo stellig over? kijk dan eens onderstaande documentaires. Ik beloof je dat ze je helpen een geïnformeerde keuze te maken als het gaat om het consumeren van vlees, vis, zuivel en eieren.

1. CowSpiracy (Netflix)

2. Dominion (YouTube)(18+)

3. Forks over Knifes (online te huren)

4. Seaspiracy (Netflix)

⋙ Volg je mij al op Instagram? Op @Zeroplastics.nl deel ik bijna dagelijks persoonlijke tips over een duurzamer leven, minder plastic verpakkingen mijn Vegan lifestyle.

⋙ Zoek je inspiratie om minder plastic verpakkingen te kopen? Kijk dan eens op de pagina over winkels in Amsterdam. Of ben je op zoek naar specifieke plasticvrije producten? Neem dan eens een kijkje op de producten pagina.

⋙ Interesse in een milieu bewust, diervriendelijk en gezonde leefstijl? In mijn blogs vertel ik hier meer over.