Er zijn zoveel dingen die ik prima kan opgeven voor een betere wereld, om het milieu te beschermen en om andere mensen en dieren zo min mogelijk te laten lijden.

Fast fashion kan me gestolen worden. Ik koop bijna geen kleding meer en als ik het dan wel doe, dan koop ik het tweedehands of een kledingstuk waarvan ik denk dat het de duurzaamste keuze is.

Ik kan met heel veel plezier geen dieren eten, want dat is toch voor iedereen beter? Er openden zo veel nieuwe deuren toen ik het besluit nam om mijn liefde voor dieren te uiten door ze vooral niet meer op te eten.

Ik kan plastic reduceren en opletten met wat ik koop en zo nu en dan naar een plasticvrije winkel gaan om daar bepaalde producten in bulk te kopen.

Als ik iets nieuws elektronisch wil of nodig heb, dan koop ik dit refurbished. Omdat ik vegan ben en minder plastic wil kopen is het echt superhandig om een foodprocessor te hebben. Ik kocht één van de duurste met 30 jaar garantie op de motor waardoor ik niet over een aantal jaar weer een nieuwe moet kopen.

We hebben de auto (voorlopig) de deur uit gedaan omdat we deze in de stad niet gebruiken. Als we er wel één nodig hebben dan lenen soms een auto van vrienden of huren we deze via een autodeelbedrijf.

Allemaal goede shit, al zeg ik het zelf.

»all you need is less« poster during climate change protest in Berlin

Maar dan de grote olifant in de kamer...

Stoppen met vliegen.

Nee, dat heb ik nog niet gedaan. Sterker nog: ik heb het afgelopen jaar heel veel gevlogen. Het liefst vertrek ik over een aantal maanden weer naar een warme bestemming om zo de winter in Nederland over te slaan en te werken met een cocktail in de zon aan het strand. Dit is nu precies wat ik het allerliefste doe. Gezien mijn vriend en ik allebei online werken zijn we daarin zo vrij als vogel, alleen hebben we zelf helaas zelf geen vleugels.

Het hele jaar door in Nederland blijven voelt voor mij niet als een optie. Ik ben altijd al een avonturier geweest en ik ben nu eenmaal niet zo verknocht aan Nederland. Ik heb het vaak koud en ik vind de natuur die we hier nog over hebben vaak heel saai.

Toch kon ik het mezelf niet meer verkopen om deze winter naar Zuid-Afrika te vliegen, wat oorspronkelijk het plan was. Ik startte het gesprek met mijn vriend om misschien toch te kiezen voor een middenweg. Laten we deze winter wel weg gaan zoals gepland, maar dan met de (elektrische) auto in Europa. We vonden het alle twee een hele lastige gedachte. We houden nu eenmaal van verre reizen en warmte. Na lang wikken en wegen hebben we het besluit genomen om dit jaar Europa een kans te geven. Europa is ook erg mooi, heeft op sommige plekken in de winter een prima klimaat, en het kan allemaal met de auto worden bereikt.

We nemen de sprong en we springen in het diepe. Stel we vinden het helemaal geweldig, dan kunnen we dit de komende jaren zo blijven doen, en stoten we veel minder uit. Maar als we het niets vinden? Dan hebben we het in ieder geval geprobeerd en zien we dan wel weer verder.


Houd je net als ik super veel van reizen en probeer je zo min mogelijk plastic te gebruiken? Dit is vaak een lastige combinatie. Vegareizen geeft je de beste tips om op reis zo min mogelijk plastic te hoeven gebruiken.

Het voelde als een enorme stap, maar ik weet heel goed dat als je een beslissing neemt en een deur sluit, er andere deuren open gaan waar je eerder nog niet over na had gedacht. En zo besloten we om deze winter twee maanden naar Oostenrijk te gaan om de echte winter op te zoeken. Daarna willen we drie maanden ergens wonen waar een aangenaam klimaat is. Deze bestemming is nog onbekend.

Zugertobelweg Lech am Arlberg

Ik praat natuurlijk over een enorm luxe probleem, dat zie ik zelf ook. Kies je voor iets leuks of voor iets anders leuks. Tja... Het klinkt misschien makkelijk en van de zijlijn kun je misschien denken wat een gezeik, maar ik heb het gevoel dat ik weer een stap in de goede richting doe. Ik probeer bewuster te leven en ik besluit voor dit jaar om niet te vliegen en dat voelt als een overwinning. Ik ben trots op deze keuze en heb echte enorme zin om deze winter lekker in Europa te vertoeven.


Hou jij net als ik heel erg van reizen en ben je vegan? Het is niet altijd even makkelijk om alles wat je dan nodig heb hebt vegan en duurzaam te kopen. In deze blog vind je de must have vegan reis accessoires.

⋙ Volg je mij al op Instagram? Op @Zeroplastics.nl deel ik bijna dagelijks persoonlijke tips over een duurzamer leven, minder plastic verpakkingen mijn Vegan lifestyle.

⋙ Zoek je inspiratie om minder plastic verpakkingen te kopen? Kijk dan eens op de pagina over winkels in Amsterdam. Of ben je op zoek naar specifieke plasticvrije producten? Neem dan eens een kijkje op de producten pagina.

⋙ Interesse in een milieu bewust, diervriendelijk en gezonde leefstijl? In mijn blogs vertel ik hier meer over.