In de blog waarom je voor NU voor plantaardige zuivel moet kiezen geef ik je uitleg over de voordelen van plantaardige zuivel vanuit de perspectieven milieu, dierenleed en gezondheid.

Plantaardige yoghurt
Wauw, waar moet ik beginnen als het gaat om het aanbod van plantaardige zuivel. Ik eet plantaardige yoghurt dagelijks als ontbijt. Heerlijk vind ik het! Er is een enorm opmars aan merken en varianten gaande voor het aanbod van deze producten. In elke supermarkt is er voldoende keuze uit plantaardige yoghurt. Steeds meer consumenten willen om verschillende redenen liever plantaardige zuivel en dat maakt dat er steeds meer variatie ontstaat. Zo kun je kiezen voor soja, almond, kokos, haver of cashew smaken.  Je kunt eindeloos variëren tussen de verschillende smaken.

Daarnaast bestaan er ook dikkere en dunnere varianten, van yoghurt tot kwarkachtige structuren. Het is allemaal mogelijk. Deze varianten zijn gezonde keuzes met weinig suikers en weinig vet. Persoonlijk ben ik heel erg fan van kokosyoghurt. Er zitten heel weinig vetten en suikers in. Kokos heeft van zichzelf al een zoetige smaak, dus je hoeft hier ook geen zoetstoffen meer aan toe te voegen.

Eet je nooit meer dierlijke zuivel? Super goede keuze, maar let er wel op dat je voldoende plantaardige zuivel eet waar vitamine B12 en calcium aan toe zijn gevoegd. Het is namelijk zo dat dit niet toegevoegd mag worden aan biologische plantaardige yoghurt. Kies je voor Abbot Kinneys of Provamel dan zijn deze vitaminen er niet aan toegevoegd. Kies je voor Alpro of AH huismerk dan zijn deze vitaminen wel toegevoegd.

Ik heb stad en land afgezocht naar mogelijkheden voor plantaardige yoghurt in statiegeldflessen, maar helaas heb ik dit nog niet gevonden. Dit betekent helaas dat het voor nu nog onmogelijk is om dit plasticvrij te kopen. Mocht jij dit wel al ontdekt hebben? Laat het me dan hier weten. Wel heb ik een kleine research gedaan naar verpakkingen van een aantal merken. Hier kom ik later op terug.

Kokosyoghurt - blauwe en rode bessen - havermout 

Plantaardige melk
Melk drinken is  niet echt nodig, maar ik vind een cappuccino af en toe wel erg lekker. Al jaren drink ik cappuccino met haver- of sojamelk. Tegenwoordig heb je hier ook een 'barista'-variant van, maar ik schuim vaak de gewone soja of havermelk op en dit werkt prima. Ik vind het zelfs lekkerder dan koeienmelk.

Verder dronk ik eigenlijk al jaren geen koeienmelk meer omdat ik het simpelweg niet lekker vind. Dit is maar goed ook, want melk is enorm vet. Hartstikke logisch, want een kalfje moet hier normaal gesproken van groeien.

Wat ik wel maak met plantaardige melk is ontbijt in de ochtend. Vaak maak ik havermoutpap met soja, kokos of havermelk. Hier voeg ik dan wat rood fruit en chiazaad aan toe, en voila: je hebt een heerlijk ontbijtje. Ook kun je plantaardige melk gebruiken voor het maken van chiapudding. Chiazaad heeft een neutrale smaak en is erg geschikt om mee te variëren als ontbijt. Kortom, allemaal heerlijke dingen die je kunt maken met plantaardige melk.

Ook voor plantaardige melk is het bijna onmogelijk om dit zonder verpakking te kopen waar plastic in verwerkt zit. Plantaardige zuivel alternatieven worden overal verkocht in drankkarton.

In Amsterdam is er binnenkort een plastic vrij en circulair alternatief beschikbaar van Nut Milk Girl. Net als de melkboer vroeger bezorgen zij plantaardige melk aan huis in glazen statiegeldflessen. Bij de volgende bestelling wordt deze dan weer meegenomen en hergebruikt. Het bedrijf is nog in de opstartfase en bezorgt nog maar bij een aantal postcodes in Amsterdam. Kijk op Nut Milk Girl Instagram voor meer informatie.

coffee love bali


KAAS
Ooit mijn grootste vegan angst: kaas! Hoe zou ik ooit zonder kaas kunnen leven? Als je nu nog niet volledig plantaardig eet, maar wel vegetarisch bent, zul je dit vast en zeker herkennen. Ik kan je vertellen dat het enorm meevalt en dat ik het niet mis omdat er zo veel lekkere alternatieven op de markt zijn.

Tot mijn verbazing kwam ik erachter dat er ook veel soorten vegan kaas te koop zijn. Van vegan plakjes kaas tot feta, camembert, roomkaas en oude kaas. En dit allemaal te gewoon te koop bij de Albert Heijn. Nu vind ik de één lekkerder dan de ander en heb ik ze nog niet allemaal geprobeerd, maar er is voldoende keuze.

Vegan kaas is niet goedkoop, maar als je geen normale kaas meer eet, wat ook duur is, zijn deze kosten relatief. Sowieso is vegan eten goedkoper dan een dieet met dierlijke producten. Ik eet heel veel groenten, fruit, granen en peulvruchten en dit zijn allemaal relatief goedkope producten. Ook eet ik geen vlees, kaas, eieren en producten waar iets dierlijks aan is toegevoegd (bijvoorbeeld melkeiwit) en deze producten zijn vaak relatief duur. Door veel plant-based whole-foods te eten zit je sneller vol en ik merk dat ik daarom ook niet zo een behoefde heb om te snoepen. Super chille bijkomstigheid dus :)

Voor vegan kaas geldt helaas hetzelfde als voor plantaardige zuivel: het is erg lastig om in dit een verpakking te krijgen die niet gemaakt is van plastic, maar ze bestaan wel. The Little Plant Pantry en  Mr & Ms Wadson verkoopt plasticvrije vegan kaas in Amsterdam.  

In Amsterdam zijn er een aantal winkels die vegan kaas verkopen. In het artikel '10 vegan kaaswinkels in Amsterdam' zet ik de beste winkels voor je op een rij. Een greep uit de selectie:

Willicorft,: de eerste geheel vegan kaaswinkel in Amsterdam.
The Little Plant Pantry:  verkoopt plasticvrije vegan kaas.
Mr & Ms Wadson: verkoopt hun  eigen merk plasticvrije vegan kaas in hun online store.
De Vegabond: een vegan eet winkel (my favorite) verkoopt verschillende merken vegan kaas.
⋙Albert Heijn: verkoopt Violife en tegenwoordig ook hun huismerk vegan kaas in hun supermarkten.

vegan borrelplank met camemberti - no eggsalade - kruidenboter

NO EGGS
Als vegan eet ik ook geen eieren. Ik hoor vaker dat mensen hier wel een uitzondering voor maken zo nu en dan, maar persoonlijk doe ik dat liever niet. Net als bij kaas, dacht ik dat ik eieren ook erg zou gaan missen, maar dit is niet het geval. Zeker niet nu ik zwart zout (kala manak) heb ontdekt. Dit zout heeft een zwavelachtige smaak waardoor het extreem goed de smaak van ei kan nabootsen. Als lunch kruimel ik wat tofu in de pan en bak ik dit met een snufje zwart zout en kerrie. Zo heb ik een broodje nep ei met veel eiwitten, minder vet en zero dierenleed. Probeer het eens uit, het is heerlijk! Zwart zout is te koop bij de toko of in Aziatische supermarkten.

boord- tofu - zwart zout -kerrie - avocado

*VERPAKKINGEN OM ZUIVEL
Zoals je hebt gelezen is het een duurzame keuze om plantaardige zuivel te kiezen. Wil je meer weten over duurzaamheid en plantaardige zuivel? Lees dan dit artikel. Let echter ook op de verpakkingen die je koopt. Helaas is het lastig om op een verpakking te zien waar een verpakking precies van gemaakt is en wat er voor stoffen in zitten (daar blijf ik me over verbazen). Natuurlijk kun je zien of het van glas of plastic of een metaal is, maar welk metaal is de verpakking? zit er een laagje plastic in? Zit er in drankkarton plastic verwerkt? Wat zit er eigenlijk verwerkt in de plastic verpakking? Zit er Bisphenol A (BPA) in de verpakking verwerkt? Dit zijn vragen waar je bij het aankopen van een product geen antwoord op krijgt.

BPA is een giftige stof die in plastic zit en voor een klein percentage in je voeding terecht komt als dit in de verpakking is verwerkt. BPA is schadelijk voor lever, nieren en vruchtbaarheid als je meer binnenkrijgt dan de Europese norm. Natuurlijk zijn hier strenge regels voor opgesteld zodat de norm niet zomaar wordt overschreden. Volgens het voedingscentrum kan BPA effect hebben op hormonen, maar hier moet nog meer onderzoek naar worden gedaan.  
Mijn tip: wees voorzichtig. Ik krijg een akelig gevoel als ik dit artikel op de website van het Voedingscentrum lees. Kleine side tip: drink geen water uit een fles waar BPA in verwerkt zit, dit is niet gezond.

In het onderstaande lijstje staan een aantal merken waar ik contact mee heb gezocht om te vragen of de verpakkingen BPA vrij zijn. Bij een vinkje is het vrij van BPA bij een kruisje zit er wel BPA in de verpakkingen. Gelukkig zijn veel bedrijven hier bewust mee bezig en zit er in de meeste verpakkingen geen BPA verwerkt.

⋙ Alpro ✓
⋙ Abbot Kinney's ✓
⋙ Oatly ✓
⋙ Provamel ✓
⋙ So Soja! ✓
⋙ Albert Heijn huismerk  ✓
⋙ Jumbo huismerk ✓
⋙ Lidl plantaardige yoghurt ✓
⋙ Lidl sojadrink, amandeldrink, haverdrink ✗
⋙ Dirk huismerk ✓

⋙ Volg je mij al op Instagram? Op @Zeroplastics.nl deel ik bijna dagelijks persoonlijke tips over een duurzamer leven, minder plastic verpakkingen mijn Vegan lifestyle.

⋙ Zoek je inspiratie om minder plastic verpakkingen te kopen? Kijk dan eens op de pagina over winkels in Amsterdam. Of ben je op zoek naar specifieke plasticvrije producten? Neem dan eens een kijkje op de producten pagina.

⋙ Interesse in een milieu bewust, diervriendelijk en gezonde leefstijl? In mijn blogs vertel ik hier meer over.