Waar kun je tofu kopen dat niet in plastic verpakt zit? Tofu zit bijna altijd in een plastic bakje of zakje. Logisch ook, want is het wel heel lastig meenemen en daarom koop ik het meestal in een plastic verpakking in de biologische- of Turkse supermarkt. Toch heb ik twee oplossingen gevonden om plastic te vermijden bij het kopen van tofu.

Hongkong store (Kinkerstraat)

⋙ In Amsterdam op de Kinkerstraat zit de Hongkong store, zij verkopen onverpakte tofu voor €1,39 per stuk. De tofu ligt in een grote bak met water, zoals je kunt zien op de foto hieronder.  Neem een eigen bakje mee waar je de tofu in kunt doen. Om hygiënische redenen vraagt de Hongkong store echter om de tofu uit de grote bak te halen met een plastic zakje dat daar klaar ligt. Koop dus meerdere stukken tofu en bespaar zo een aantal plastic zakjes. Ze hebben helaas geen tang liggen om de tofu er mee uit te halen.

Toen ik onlangs mijn tofu kwam kopen was de medewerker in de winkel jammer genoeg niet heel vriendelijk tegen mij. Ze liet behoorlijk goed merken dat ze het onprettig vond dat ik twee stukken tofu in één zakje gedaan had (ik had geen bakje bij me). Toen ik uitlegde dat ik écht niet met mijn handen in de bak gezeten had was het goed, maar bereid je wel voor op een beetje weerstand. Verder is het natuurlijk een prettige uitkomst dat het onverpakt te koop is en zou ik je zeker aanraden om je tofu hier te halen als je in de buurt bent.

Tofu in glas (o.a. Smaakt)

⋙ De tweede optie is om tofu in glas te kopen. Smaakt is een merk dat biologische producten verkoopt, waaronder tofu en tempeh. Het ziet er uit zoals de afbeelding hieronder. Voor de tempeh betaal je €2,99 voor 175 gram en voor de tofu betaal je €3,49 voor 250 gram. Dit is aan de dure kant, maar biologische producten zijn nou eenmaal wat prijziger.

Een kanttekening aan glas is dat dit ook niet het meest duurzame product is. Glas is zwaar en verbruikt daarom veel meer energie om het te vervoeren. Daardoor heeft het meer impact op het milieu dan plastic. Milieu Centraal geeft zelfs aan dat een verpakking van plastic 6x lichter moet zijn om het duurzamer te laten zijn dan glas, en dit is meestal het geval. Glas is per kilo duurzamer om te maken dan plastic, maar van één kilo plastic is veel meer verpakkingsmateriaal te maken. Persoonlijk blijf ik het een lastige afweging vinden, omdat plastic bijna niet te recyclen is en glas wel.

Kortom ik probeer mijn tofu los te kopen bij de Hongkong store, maar dit lukt niet altijd. In de Turkse supermarkt wordt ook tofu verkocht en dit zit vaak in een hele dunne plastic verpakking (zie onderstaande afbeelding). Als ik het verpakt moet kopen kies ik vaak voor deze tofu. De tofu in de reguliere supermarkt zit meestal in grotere plastic verpakkingen.

Tempeh wordt meestal in hele dunne plastic verpakkingen verkocht. Deze heb ik nog niet geheel onverpakt gevonden. Het is dan dus duurzamer om het in een hele dunne plastic verpakking te kopen dan in glas.

Als je toch plastic koopt vergeet dit dan niet te scheiden. Wil je meer weten waarom afval scheiden belangrijk is? Klik dan op deze link.

⋙ Volg je mij al op Instagram? Op @Zeroplastics.nl deel ik bijna dagelijks persoonlijke tips over een duurzamer leven, minder plastic verpakkingen mijn Vegan lifestyle.

⋙ Zoek je inspiratie om minder plastic verpakkingen te kopen? Kijk dan eens op de pagina over winkels in Amsterdam. Of ben je op zoek naar specifieke plasticvrije producten? Neem dan eens een kijkje op de producten pagina.

⋙ Interesse in een milieu bewust, diervriendelijk en gezonde leefstijl? In mijn blogs vertel ik hier meer over.