Heb je wel eens goed gekeken naar alle producten die in je badkamer staan? Als ik dit doe zie ik bijna alleen maar plastic producten. De shampoo, tandpasta, douchegel, gezichtsreiniger, watten schijfjes, make-up: alles zit verpakt in plastic. Zelfs je tandenborstel en scheermesje zijn van plastic. Ik kan amper een product bedenken dat er niet in verpakt zit. Onlangs poste Vegan Feden op haar Instagram een foto waarbij zij liet zien hoeveel plastic verpakkingen zij had verzameld de afgelopen vijf jaar in haar badkamer. En dit is dan alleen nog het plastic dat je daadwerkelijk kunt zien.....

Al het plastic dat Instagrammer "Vegan Feden" in haar badkamer verzamelde.

Naast de zichtbaarheid van plastic producten in de badkamer is er ook nog een ander, veel minder zichtbaar, plastic probleem: de microplastics die in al deze producten verwerkt zitten. Shampoo, tandpasta, douchegel, gezichtsreiniger, watten schijfjes en make-up; het kan voor ieder van deze producten zo zijn dat er microplastics in verstopt zitten. De ene keer volledig onzichtbaar, maar soms ook geheel zichtbaar. Zie jij glinsteringen in je douchegel of tandpasta? Dan is de kans groot dat dit microplastics zijn. Als je een Googeltje waagt, schrik je ervan in welke merken het is terug te vinden.

Maar hoe schadelijk is het eigenlijk voor het milieu en onze gezondheid?
Microplastics in onze badkamers hebben direct effect op het milieu. Dit betekent dat alles wat microplastics bevat in de badkamer via jouw cosmetica, shampoo, tandpasta, douchegel, gezichtsreiniger enzovoort in jouw lichaam en het water terecht komt. Dit water wordt gedronken door dieren en het komt in ons grondwater terecht. Met als gevolg dat het ook in onze voedselketen terecht komt. Microplastics worden gevonden in groenten, fruit, vlees en vis. Helaas ontkom je er dus bijna niet aan.

Microplastics komen niet alleen voor in ons voedsel en de badkamer, maar het is letterlijk overal in te vinden. We ademen dagelijks zelfs microplastics in, via de voedselketen eten elke week plastic ten grote van een pinpas. Dit blijf ik een bizar idee vinden. Op dit moment wordt er veel onderzoek gedaan naar de gezondheidsrisico's van microplastics. Helaas is er nog niet heel veel bekend over de directe gevolgen, maar er zijn wel zorgen over de lange termijn. Wel weten we bijvoorbeeld dat het inademen van deze giftige stoffen kankerverwerkend kan zijn, zeker voor mensen met longproblemen.

Microplastics

Terug naar de badkamer.... er valt hier dus heel veel winst te behalen met het reduceren van plastic verpakkingen en microplastics in de producten en dus ook in jouw lichaam.

Maar waar moet je beginnen?
Ik vind de badkamer persoonlijk een lastig onderdeel van het verminderen van mijn plastic gebruik. Met name omdat dan toch ineens de tandpasta op is of je toch even snel shampoo nodig hebt. En dan trap ik natuurlijk weer in zo'n snelle 1+1 gratis-aanbieding van de Etos of Kruitvat. Trap hier niet in! Denk na voor je iets koopt, dit zeg ik ook even tegen mezelf ;) Ook in mijn badkamer zijn nog behoorlijk wat (micro)plastics te vinden. Zie foto hier onder.

Mijn badkamerkast ligt stiekem toch nog redelijk 'vol' met plastic

Veel mensen hebben toch vaak een voorraadje shampoo en tandpasta in huis staan. Mijn aller eerste advies is om dit eerst op te maken. Het zou toch zonde zijn om dit zonder te gebruiken weg te gooien en radicaal alles te vervangen. Ook is dit kostentechnisch geen slimme move.

Als een van je producten bijna op is, kun je gaan kijken naar mogelijkheden om deze te vervangen door producten zonder plastic verpakking en/of microplastic vrij. Op de website Beat the micro bead vindt je alle soorten en benamingen van microplastics, maar het allerbeste en het makkelijkste is om hun app te downloaden. Wil je weten of er microplastics in een product zitten? Scan de ingrediëntenlijst  en de app vertelt je of het er in zit en wat er in zit. Superhandig, want het zelf uitpluizen is een hele klus.

Letterlijk alle producten zijn te vervangen door een duurzamere variant. Steeds meer consumenten zijn klaar met alle slechte merken en willen verandering. Zo schieten de duurzame plasticvrije en vegan* producten als paddenstoelen uit de grond. Nu heb ik bijvoorbeeld een scheermes gekocht van Bamboozy Safety Razor. Je hoeft bij dit product alleen maar het metalen mesje weg te gooien in plaats van de hele cartridge. Dit scheelt afval en er komt geen plastic aan te pas. Eerder dacht ik hier nooit over na en wist ik amper van het bestaan af, nu had ik zelfs keuze uit verschillende merken, heerlijk!  

Deodorant, scheermesje, jojoba olie (mijn nachtcreme)

Je kunt elk product vervangen. Van een shampoo fles naar een shampoo bar, van gezichtsreiniger (met vaak heel veel) microplastics naar een bar als gezichtsreiniger (zie afbeelding). Van een spuit deodorant fles naar een deodorant in een karton of kurkbakje. Alle deze producten bevatten geen microplastics en zijn vegan*. Ook zijn er inmiddels veel cosmeticamerken op de markt die microplastics vermijden en ook een zo duurzaam mogelijke verpakking proberen te maken. Gezien ik het afgelopen jaar op reis was en geen make-up droeg heb ik hier nog geen persoonlijke voorbeelden van. Onder het artikel vind je een aantal merken waar je plasticvrij en vegan cosmetica kunt kopen.

Shampoo & gezichtsreiniger plasticvrij en vegan

Koop je producten bij een duurzame (web) winkel. Er zijn inmiddels veel webwinkels op de markt die alleen maar plasticvrije producten verkopen. Maak het jezelf niet te moeilijk door allerlei winkels te gaan afstruinen, online is alles te vinden. Ik koop mijn producten meestal bij Miisha, een webshop met alleen maar plasticvrije en vaak vegan producten. Omdat haar bedrijf in Amsterdam zit kan ik het ook nog eens zelf ophalen, dit scheelt weer een bezorging. Natuurlijk is dit niet voor iedereen mogelijk, maar het is wel iets waar je rekening mee zou kunnen houden.

Basisproducten zoals shampoo, deodorant en vaak ook tandpasta zijn vaak ook te koop bij de Etos of Holland & Barret. Hier hoef je dus niet per se een online bestelling voor te doen. Sta je in de winkel en twijfel je of er microplastics in een product zitten, scan het label met de Beat the micro bead app, en je weet of je het kunt kopen of niet.

Voorbeelden van webshops met plasticvrije producten
Miisha shop
Plastic Free Amsterdam
Eco Verde
Eco-Logisch
ZAO make-up
Boho make-up

*Vegan producten
Dit artikel gaat met name over microplastics in de badkamer, maar ik wil graag ook even benoemen dat ontzettend veel producten in de badkamer zeer onnodig worden getest op dieren. Als je vegan bent zul je hier al op letten, maar probeer je bewuster te leven door bijvoorbeeld minder plastic te gebruiken? Probeer als je producten gaat vervangen ook te letten op een vegan keurmerk. Heel veel badkamer producten en cosmetica die met duurzaamheid bezig zijn verkopen hun producten, naast plasticvrij, ook vegan. Sla twee vliegen in een klap door op de vegan keurmerken te letten en voorkom het onnodig lijden en doden van dieren. Het is echt veel minder moeilijk dan je misschien denkt.

Succes ♥︎

⋙ Volg je mij al op Instagram? Op @Zeroplastics.nl deel ik bijna dagelijks persoonlijke tips over een duurzamer leven, minder plastic verpakkingen mijn Vegan lifestyle.

⋙ Zoek je inspiratie om minder plastic verpakkingen te kopen? Kijk dan eens op de pagina over winkels in Amsterdam. Of ben je op zoek naar specifieke plasticvrije producten? Neem dan eens een kijkje op de producten pagina.

⋙ Interesse in een milieu bewust, diervriendelijk en gezonde leefstijl? In mijn blogs vertel ik hier meer over.