De Corona crisis heeft ons alleen maar ongezonder gemaakt. Uit cijfers van Ipsos blijkt dat maar liefst 1 op de 4 Nederlanders is aangekomen en niet zo’n beetje ook: gemiddeld met 5,6 kilo. Daarbij was het al niet zo best gesteld met ons gewicht: 49% van de volwassenen heeft overgewicht en dit percentage groeit gestaag sinds de jaren ‘90.

Met deze cijfers in het achterhoofd en het effect dat dit heeft op onze gezondheidszorg, dacht de overheid: hier moeten we iets aan doen. Met een stel flitsende reclamejongens is daarom de campagne ‘Fit op jouw manier’ gestart. De campagne omvat o.a. een website waarop je allerlei gezonde tips kunt genereren. Leuk idee, maar de tips zijn werkelijk waar beschamend, kinderachtig en betuttelend. Wat dacht je van: “snij je groenten eens in vormpjes” of  “poets je tanden op 1 been” of “kijk staand televisie”. Mijn god, daar zakt je broek toch van af?

En los van de kwaliteit van de tips (slecht) kun je eigenlijk nog een betere vraag stellen: waarom lanceert de overheid überhaupt deze campagne, waarin wij als burgers de schuld krijgen van alle gezondheidsproblematiek. Kan de overheid zelf niet in actie komen om ons gezonder en fitter te maken?

Ja, dat kan zeker. Er zijn namelijk ongelooflijk veel oplossingen waarin niet jij en ik, maar de overheid zelf de leiding in kan nemen om ons gezonder te maken. Denk aan het verlagen van de BTW op groente en fruit, het onaantrekkelijk maken van het kopen van rood en bewerkt vlees, of het invoeren van een suikertaks.

Fitmetdeoverheid.nl: échte gezondheidstips waar de overheid direct iets mee kan doen!

In plaats van dit soort maatregelen te nemen heeft de overheid de afgelopen jaren de markt z’n gang laten gaan. Zo zitten wij nu opgescheept met oneindig veel vette, zoete en bewerkte producten die zo aantrekkelijk mogelijk in de schappen mogen liggen. En nu mogen we ook zelf dit probleem oplossen door met wat betuttelende tips fitter te gaan leven. Ja ho eens even, zo werkt het natuurlijk niet!

Daarom willen wij (ik en m’n vriend) de overheid een handje helpen. Niets betuttelends (“billen aanspannen tijdens het tv kijken”) maar gewoon recht voor z’n raap: dit zijn de oplossingen met grote impact die nu doorgevoerd kunnen worden om het Nederlandse volk een gezonde toekomst te bieden.

Fitmetdeoverheid.nl: échte gezondheidstips waar de overheid direct iets mee kan doen!

De website waar alle tips op te vinden zijn heet Fitmetdeoverheid.nl, de tegencampagne voor ‘Fit op jouw manier’ van de overheid. Het is een karikatuur van de overheidscampagne, maar dan boordevol écht goede tips waar de overheid nu werk van kan maken. We hope you like it!

Check nu de website: https://fitmetdeoverheid.nl

⋙ Volg je mij al op Instagram? Op @Zeroplastics.nl deel ik bijna dagelijks persoonlijke tips over een duurzamer leven, minder plastic verpakkingen mijn Vegan lifestyle.

⋙ Zoek je inspiratie om minder plastic verpakkingen te kopen? Kijk dan eens op de pagina over winkels in Amsterdam. Of ben je op zoek naar specifieke plasticvrije producten? Neem dan eens een kijkje op de producten pagina.

⋙ Interesse in een milieu bewust, diervriendelijk en gezonde leefstijl? In mijn blogs vertel ik hier meer over.