Oei, stress! Mijn schoonmaakmiddelen raakten op en dat was iets waar ik al een beetje tegenop keek. Eigenlijk wist ik namelijk niet zo goed hoe ik schoonmaakmiddelen kon aanschaffen, zonder dit in een plastic verpakking te kopen. Ik had op internet al allerlei oplossingen gevonden over het zelf maken van schoonmaakmiddelen, maar dit ging mij te ver. Ook denk ik dat er juist behoefde is aan oplossingen die vooral niet te veel tijd en energie kosten, maar wél beter zijn voor het milieu dan hoe we hier op dit moment mee omgaan.

Ik had zo ongeveer alle schoonmaakmiddelen in huis die volgens Milieu Centraal belastend zijn voor het milieu. Glasreiniger, chloor en luchtverfrissers; ik kon ze allemaal aanvinken. Nu al deze vervuilers aan het opraken waren, wilde ik het anders aanpakken door producten te kopen met een milieukeurmerk en zonder plastic verpakking. Gelukkig is er veel aanbod wat betreft duurzame schoonmaakmiddelen en de stress die ik ervan kreeg was dus behoorlijk onnodig. Lees hieronder welke producten je plasticvrij kunt kopen.

SophieGreen
Verkoopt vier varianten schoonmaakmiddelen voor de badkamer, keuken en allesreiniger. SophieGreen is gemaakt van natuurvriendelijke ingrediënten en is 99,9% biologisch afbreekbaar en niet getest op dieren. Heb je lege schoonmaak flessen? Gooi deze niet weg, want dan is SophieGreen geheel plastic vrij. Bij de Jumbo kun je SophieGreen refill schoonmaakmiddel in kartonnen zakjes zonder plastic kopen. Dit zakje gooi je in een fles, voeg er 750 ml water aan toe, schud 2 minuten en je hebt schoonmaakmiddel. Heb je geen oude flessen, geen probleem: de eerste aankoop kun je doen in een schoonmaakfles en deze oneindig hergebruiken. Eén nadeel: deze flessen zijn niet gerecycled, maar gemaakt van nieuw plastic. Voordeel: gewoon te koop bij de Jumbo en oneindig her te gebruiken.
Schoonmaakmiddel inclusief fles €3,59
Twee refill zakjes in een verpakking €3,59

Marcel's GREEN SOAP
Verkoopt allerlei soorten ecologische schoonmaakproducten zoals allesreiniger, wasmiddel, toiletreiniger, afwas & vaatwasmiddel. Deze producten zijn niet getest op dieren, 97% afbreekbaar en 100% natuurlijke zepen. De verpakking van de schoonmaakmiddelen zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic. Deze schoonmaakmiddelen zijn in ontzettend veel winkels in Amsterdam te koop. Nu begrijp ik als je denkt; huh jij gebruikt toch geen plastic? Dat klopt, ik probeer er zo min mogelijk van te kopen, maar de toiletreiniger heb ik toch gekocht van dit merk. Er zijn namelijk in ieder geval geen nieuwe grondstoffen voor aangeboord en als je het afval netjes blijft scheiden, kan dit plastic meerdere malen opnieuw worden gebruikt.
Prijzen verschillen per product kijk hiervoor op de website van Marcel's GREEN SOAP. Een 750 ml allesreiniger kost €3,49


Oceansaver
Verkoopt allerlei schoonmaakmiddelen voor je vloer, keuken, badkamer, anti bacterieel schoonmaakmiddel en allesreiniger. Zij werken met het zelfde principe als Sophie Green: je koopt een refill verpakking. Deze los je op in heet water en het is klaar voor gebruik. Het wordt verkocht in een verpakking van karton en het zakje met de vloeistof erin is bioplastic en lost volledig op in het water. Het nadeel is dat dit schoonmaakmiddel helaas niet in een normale supermarkt te koop is zoals bovenstaande producten. Wel zijn er zijn veel eco webwinkels zoals bijvoorbeeld Miisha of Plastic Free Amsterdam die dit merk aanbieden. Zij bezorgen je producten met fietskoerier of je kunt het op locatie ophalen.
Prijzen verschillen per webshop maar voor een 'multi purpose' schoonmaakmiddel betaal je tussen de €2,50 en €3,- per stuk

Almawin
Hier kun je allerlei soorten ecologische schoonmaakproducten kopen, zoals schoonmaakmiddelen, wasmiddel en afwasmiddelen. Deze zijn allemaal natuurlijk geproduceerd, natuurlijk afbreekbaar en huidvriendelijk. Je kunt de producten van Almawin in bulk kopen maar ook in normale verpakkingen en de verpakkingen zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic. De winkel Eco logisch is op dit moment bezig met het bouwen van een navulstation voor deze schoonmaakmiddelen. Zo kun je verpakkingen vele malen hergebruiken en eventueel bulk inslaan, zodat je voor langere tijd voorzien bent van schoonmaakmiddelen. Ik heb deze schoonmaakmiddelen nog niet in winkels gezien, dus je moet ook deze online bestellen bij Eco Logisch of Big Green Smile.
Prijzen zijn te vinden op bovenstaande websites. Een 500 ml allesreiniger kost bij Eco Logisch €2,99 en een 500 ml badkamer reiniger bij Big Green Smile €3,90

Method
Verkoopt allerlei soorten schoonmaakmiddelen en afwasmiddel. De schoonmaakmiddelen zijn biologisch afbreekbaar. De fles is gemaakt van 100% gerecycled plastic. Let op: de dop niet gerecypled en deze is van nieuw plastic gemaakt. Dit is voor mij een reden waarom ik niet voor dit product zou kiezen. Toch schrijf ik dit product op als aanrader omdat het gewoon te koop is bij de Albert Heijn. Veel mensen doen hun boodschappen al bij de Appie, dus is het voor hen weinig moeite om voor dit product te kiezen in plaats van alle andere nog veel slechtere merken die niet goed afbreekbaar zijn en voor 100% in nieuw plastic verpakt zitten. Heb je geen zin om te veel moeite te doen, koop dan dit merk. Mocht je er toch voor op uit willen gaan zou ik een van bovengenoemde merken aanraden.
Verkijgbaar bij Albert Heijn. Een fles allesreiniger kost €2,99 voor 490 ml

Natuurazijn, groene zeep, citroen
Naast alle bovenstaande merken die allemaal duurzame en circulaire schoonmaakmiddelen verkopen zijn er ook nog de simpele, goedwerkende en goedkopere schoonmaakmiddelen te koop. Natuurazijn en groene zeep (driehoek zeep) zijn hier voorbeelden van. Doe een scheut azijn met wat water en citroen in een bak en je kunt hier erg goed je huis mee schoonmaken. Het enige "probleem" is dat ik niet weet waar azijn te koop is dat niet in plastic verpakt zit. De oplossing hiervoor is schoonmaakazijn in bulk te kopen waardoor je dit één keer aan hoef te schaffen in een grote (plastic) verpakking. Hier kun je vervolgens zeer lange tijd mee schoonmaken.

Veel schoonmaakplezier ☺︎

⋙ Volg je mij al op Instagram? Op @Zeroplastics.nl deel ik bijna dagelijks persoonlijke tips over een duurzamer leven, minder plastic verpakkingen mijn Vegan lifestyle.

⋙ Zoek je inspiratie om minder plastic verpakkingen te kopen? Kijk dan eens op de pagina over winkels in Amsterdam. Of ben je op zoek naar specifieke plasticvrije producten? Neem dan eens een kijkje op de producten pagina.

⋙ Interesse in een milieu bewust, diervriendelijk en gezonde leefstijl? In mijn blogs vertel ik hier meer over.