Sinds ik plasticvrij boodschappen doe, heb ik lange tijd geen vleesvervangers gegeten. Werkelijk alle vleesvangers liggen in de supermarkt namelijk in plastic. Nu kun je van uit een duurzaam perspectief natuurlijk beter kiezen voor vegetarisch dan voor plasticvrij, maar een combinatie van beide is dubbel scoren. Ineens kreeg ik de briljante ingeving om eens in de vriezer van winkels en supermarkten te kijken, en ja hoor: er is het een en ander te koop. Heel slim van mij dat de tijd tot deze gedachte werkelijk acht weken duurde, maar dat even daargelaten :)

Kartonnen vegetarische verpakkingen in de vriezer
Natuurlijk zitten ingevroren vleesvervangers in supermarkten in een verpakking, maar omdat het de vriezer is, kan het in karton. Deze kartonnen verpakkingen bestaan in Nederland gemiddeld voor 85% uit gerecycled karton, soms worden hier nieuwe vezels aan toegevoegd voor extra stevigheid. Wil je weten of dit karton uit goed beheerde bossen komt? Kijk dan op de verpakking of er het keurmerk FSC of PEFC opstaat, dan weet je dat je goed zit. Een belangrijke side note: vergeet niet het karton te scheiden van de restafval, als je dit niet doet belandt het in de verbrandingsoven en dit is super zonde. Gelukkig scheidt 86% van de Nederlanders karton, zodat we het weer opnieuw kunnen gebruiken.

Uit de supermarkt
In elke supermarkt zijn weer andere producten te vinden in de vriezer. De ene supermarkt heeft een redelijk assortiment aan vleesvervangers en de ander helaas heel weinig. Neem eens een kijkje in een supermarkt waar je veel komt wat ze beschikbaar hebben. Quorn, de vegetarische slager en Green Cuisine van Iglo verkopen allemaal vleesvervangers verpakt in karton in de vriezer. Tot nu toe heb ik een aantal producten geprobeerd en ik vind ze niet afdoen aan de producten die niet in gevroren zijn. Laatst heb ik de Green Cuisine burger geprobeerd en hier een broodje hamburger van gemaakt. Tomaat, komkommer, sla, uitje erbij en deze burger is niet van het echt te onderscheiden. Ook de Fishless sticks van Quorn zijn enorm lekker, deze smaken precies het zelfde als normale vissticks en zijn super goed te gebruiken als vleesvervanger bij een maaltijd.
De vegetarische slager heeft  veel variatie aan vleesvervangers die je in de vriezer kunt vinden. In dit lijstje vindt je welke producten in de koeling of vriezer worden verkocht per supermarktketen.

SNACKS
Wil je vegetarisch snacken zonder plastic? Frikandellen en kroketten, vega kipkorn, bitterballen of hapjes voor de frituurpan zijn in heel veel supermarkten vegetarisch te verkrijgen en zitten altijd in karton verpakt. Mora, AH huismerk, de Vegetarische Slager, Beckers en van Dobben zijn allemaal merken die dit aanbieden. Mocht je een keer zin hebben in iets slechts? De keuze is reuze!

⋙ Volg je mij al op Instagram? Op @Zeroplastics.nl deel ik bijna dagelijks persoonlijke tips over een duurzamer leven, minder plastic verpakkingen mijn Vegan lifestyle.

⋙ Zoek je inspiratie om minder plastic verpakkingen te kopen? Kijk dan eens op de pagina over winkels in Amsterdam. Of ben je op zoek naar specifieke plasticvrije producten? Neem dan eens een kijkje op de producten pagina.

⋙ Interesse in een milieu bewust, diervriendelijk en gezonde leefstijl? In mijn blogs vertel ik hier meer over.