Wat is duurzaam leven eigenlijk? En wanneer weet je of je goed bezig bent en de natuur niet te veel schade aandoet met de keuzes die je maakt? Dit zijn vragen die mij de afgelopen maanden veel bezig hebben gehouden. In het verleden dacht ik goede keuzes te maken, maar met de blik van nu, zie ik dat het allemaal veel beter en duurzamer kan. Maar hoe ver wil je hier in gaan en welke offers kun je maken voor een betere wereld?

Ik ben een pad  gaan bewandelen waarbij je mij een half jaar geleden niet de ins en outs moest vragen over het maken van duurzame keuzes of waarom ik iets wel of niet deed. Ik wist ook wel dat vlees eten niet 'goed' is, dat je beter minder kan vliegen en zo min mogelijk spullen moet kopen, maar vroeg me niet naar te veel details naast het uitstoten van CO2. Gelukkig weet ik steeds beter wat wel en niet goed is en probeer ik stap voor stap mijn leven hier op aan te passen. Ik had nooit gedacht dat het maken van dit soort aanpassingen in mijn leven zo veel energie en happy feelings zouden geven. Het voelt echt alsof ik mijn ogen eindelijk open heb. Met mijn plasticvrije zoektocht heb ik in mijn omgeving veel mensen aan het denken gezet over de keuzes die zij maken in de supermarkt. Naast dat het mij een goed gevoel geeft, inspireert het blijkbaar andere mensen ook en dat werkt natuurlijk lekker motiverend :) De plasticvrije zoektocht gaat door, maar daarnaast is er meer...

Sinds ik mij meer ben gaan verdiepen in plastic is er eigenlijk een balletje gaan rollen. Van het één belandde ik in het ander. Het mooie aan zo'n proces is dat er een wereld van mooie initiatieven voor je open gaat: er zijn zo veel duurzame keuzes te maken. De schaduwzijde is dat je soms hard met je neus op de feiten wordt gedrukt over je eigen gedrag. De vraag is of je jezelf nog recht in de ogen kan kijken als je bepaalde 'slechte' keuzes waarvan je nu weet dat er een veel duurzamer alternatief voor is, toch wél maakt. Dit heb ik de laatste tijd enorm ervaren met het eten van vlees en vis.  

Een aantal jaar geleden ben ik vanwege de impact op de natuur al drastisch minder vlees gaan eten. Ik at nog wel vlees, maar misschien één of twee keer per week. Ik ben opgegroeid in een gezin waar we elke dag vlees of vis aten en dit was in mijn omgeving en in die tijd normaal. De uitstoot van het eten vlees is gigantisch en één van de meest duurzame keuzes die je kunt maken is hier simpelweg mee te stoppen. Naast het duurzaamheid perspectief, vloog onlangs ook het dierenleed me ineens gigantisch aan. Gelukkig at ik eigenlijk al bijna geen vlees meer, maar vis at ik zeker wekelijks. Na het lezen van het boek 'Ooit aten we dieren' heb ik het besluit genomen om helemaal te stoppen met het eten van vlees. Al die megastallen met beesten die een vreselijk en pijnlijk leven lijden en stressvol doodgaan: het was voor mij too much. Het klinkt misschien stom, maar het voelt als een opluchting dat ik nu geen vlees meer eet.


Na het zien van de documentaires A Plastic Ocean, Chasing Coral en Mission Blue heb ik ook besloten geen vis meer te eten. De uitstoot hiervan is wel een stuk minder dan voor vlees, maar de oceanen zijn helemaal leeg gevist en de biodiversiteit in de zeeën staat onder enorme druk. Niet alleen het leegvissen is een probleem, maar ook global warming, dat bleken van koraal veroorzaakt, en plastic vervuiling zorgen hiervoor. Alle drie de documentaires zijn te zien op Netflix en enorme aanraders om te kijken.

Nadat ik vlees en vis uit m'n voedingspatroon verbannen had knaagde het aan me dat ik nog steeds dieren(leed) gebruikte in mijn voeding: zuivel en eieren. In plaats van dat ik in de praktijk al minder kaas, yoghurt en eieren at, speelde dit proces zich nog vooral in m'n hoofd af. Ik nam het eten van zuivel en eieren nog even voor lief, maar praatte wel veel met mijn omgeving over mijn "negatieve" gevoel bij het eten van deze producten. Als ik eerlijk naar mezelf keek, voelde het niet goed om zuivel te eten en drinken van dieren die continu zwanger moeten zijn om de melkproductie op gang te houden.

Op een willekeurige zondagmiddag besloot ik om de documentaires The Game Changers en What The Health te kijken op Netflix. Deze documentaires zijn zo mind blowing dat ik amper kon geloven wat ik zag. Als alles zou kloppen wat er in deze twee docu's gezegd wordt, dan wilde of 'moest' ik direct stoppen met het eten van vlees, zuivel en eieren en plant-based gaan leven. In de documentaires wordt naast het milieu en dierenleed, namelijk nog een derde aspect van het eten van dierlijk voedsel behandeld: mijn eigen gezondheid.

Vanuit die hoek had ik het nog niet bekeken. Logisch ook, want aan alle kanten wordt ons geleerd dat het gezond is om dierlijk te eten, denk bijvoorbeeld aan de Schijf van Vijf. Het eten van rood vlees, bewerkt vlees (zoals salami, ham en worst) en zuivel is slecht voor onze gezondheid. We vergroten de kans op hart en vaatziekten, diabetes type 2, kanker en vroegsterfte door deze producten te eten. Er wordt veel gezegd dat we onze proteïne binnen moeten krijgen via vlees producten, maar het tegendeel is waar. Het gaat er niet om of je de proteïne binnen krijgt, want dat krijg je toch wel, maar het gaat om de herkomst van de proteïne. Waar denk je dat de proteïne vandaan komt die in vlees zit? Juist: uit de plantaardige voeding die deze dieren eten. Het is daarom beter voor je gezondheid om de voedingsstoffen uit planten te halen dan uit dieren.

Natuurlijk weet iedereen dat je niet te veel dierlijke producten moet eten, maar dat het ook echt slecht is voor je gezondheid, daar was ik me niet heel erg van bewust. Het probleem dat wij onjuiste informatie hierover verkrijgen is de macht van bio- en farmaceutische industrie die ons aansporen om deze producten wel eten. Om er zeker van te zijn dat de informatie uit deze documentaires klopt heb ik ook nog wat extra onderzoek gedaan. Een onderzoek van Harvard vertelt zo goed als het zelfde verhaal. Zij zeggen onder andere dat in Amerika 75% van de kosten die gemaakt worden in de zorg gaan naar het bestrijden van diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker. Plantaardig eten vermindert de kans op deze ziektes drastisch. Dit maakt het natuurlijk een ontzettend interessant onderwerp, omdat er juist in deze industrie zo ongelooflijk veel geld omgaat. Mocht je het interessant vinden om meer te weten over een gezond plantaardig voedingspatroon zou ik je aanraden om Forks over Knifes te kijken.

Milieu, dierenleed en gezondheid heeft mij doen besluiten om vanaf nu plant-based te gaan leven. Vanaf aankomende maandag gaan wij hiermee van start. Met wij bedoel ik samen met mijn vriend, want nadat we samen veel info hebben opgezocht over plant-based eten en de gezondheidsvoordelen ontdekt hebben, staan we er samen achter om dit avontuur aan te gaan. Het voelt super fijn om het samen te doen en het vergemakkelijkt het ook omdat je beide dezelfde keuzes wilt maken. De komende twee weken wordt een test fase. Omdat we het wel gezond en goed willen aanpakken hebben we allebei een consult ingepland bij een voedingsadviseur. Op 2 augustus word ik 30 jaar, voor mij een mooie officiële datum om te starten met dit avontuur. Ik ben benieuwd wat het mij gaat brengen. Wordt absoluut vervolgd!

View this post on Instagram

Yes het is zo ver! Vanaf morgen ga ik helemaal stoppen met het eten van zuivel en ga ik plant-based eten. In mijn nieuwe blog schrijf ik over de weg die ik bewandeld heb om tot deze keuze te komen. Het is mijn eerste persoonlijke verhaal die ik graag wil delen. Om hier op deze manier mee naar buiten te treden vind ik ook wel een beetje spannend. Ik ben deze blog in eerste instantie gaan schrijven met het idee dat ik het leuk vond om het proces eens op papier te zetten, maar omdat het voor mij echt voelt als een onderdeel van het gehele proces en het maken van deze website heb ik besloten het te publiceren. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Klik voor het hele verhaal op link in bio. . . . . . . . . . . #plasticvrij #vegan #plantbased #veganfood #healthylifestyle #gezondleven #veganistisch #veganisthefuture #duurzaam #duurzaamheid #duurzametoekomst #plantaardig #gezondheid #veggies

A post shared by ZeroPlastics (@zeroplastics.nl) on

Hierbij de Netflix kijktips op een rijtje
⋙ A Plastic Ocean
⋙ Chasing Coral
⋙ Mision Blue
⋙ The Game Changers
⋙ What The Health
⋙ Forks over Knifes

Vond je bovenstaande docu's interessant? Hierbij nog een aantal tips:
⋙ Cowspiracy
⋙ 2040
⋙ Minimalism
⋙ Kiss the Ground
⋙ The C word
⋙ I AM
⋙ Seaspiracy (nieuw op Netflix)

⋙ Volg je mij al op Instagram? Op @Zeroplastics.nl deel ik bijna dagelijks persoonlijke tips over een duurzamer leven, minder plastic verpakkingen mijn Vegan lifestyle.

⋙ Zoek je inspiratie om minder plastic verpakkingen te kopen? Kijk dan eens op de pagina over winkels in Amsterdam. Of ben je op zoek naar specifieke plasticvrije producten? Neem dan eens een kijkje op de producten pagina.

⋙ Interesse in een milieu bewust, diervriendelijk en gezonde leefstijl? In mijn blogs vertel ik hier meer over.