Toen ik ZeroPlastics begon, had ik nooit gedacht dat ik zo snel over zou stappen naar een vegan lifestyle. Ik at een half jaar geleden zelfs nog af en toe vlees. Door me meer te verdiepen in plastic afval, duurzaamheid en dierenleed, kon ik mezelf niet meer recht in de ogen aankijken om vlees te eten. Een paar weken later besloot ik om dezelfde reden ook te stoppen met het eten van zuivel en eieren. In deze blog wil ik je graag vertellen waarom het goed is om over te stappen van dierlijke zuivel naar plantaardige zuivel.

Milieu
Er zijn verschillende soorten plantaardige zuivelproducten op de markt. Deze plantaardige varianten worden gemaakt van soja, cashew, rijst, hazelnoot, kokos, of haver. Zijn deze varianten allemaal duurzamer dan koeienmelk? Ja! Welke variant je ook kiest, het is altijd een duurzamere keuze maar. Binnen de plantaardige soorten zit daarentegen ook verschil in hoe duurzaam het is. Hierbij is het belangrijk om het hele productieproces te bekijken: de teelt, het transport en het productieproces. In onderstaande tabel staan de verschillen weergegeven.

Er wordt in het debat over dierlijke versus plantaardige diëten veel gesproken over soja en de ontbossing van de Amazone. Heel vaak krijg ik de vraag of meer soja gebruiken een slechte keuze is, omdat je daarmee nog meer ontbossing stimuleert? Het antwoord is nee! Je kunt onderscheid maken tussen soja dat wordt gebruikt om dieren mee te voeren en soja dat wij eten en drinken. Volgens Babette Porcelein, schrijver van het boek Verborgen Impact, is ruim driekwart van de Braziliaanse soja, waar de oerwouden voor worden gekapt, bestemd als krachtvoer voor veelteelt. Om vlees en zuivelproducten te produceren is een enorme hoeveelheid aan soja nodig om deze dieren te voeren. En juist dit is de soja die uit de Amazone komt.

Natuurorganisatie Natuur & Milieu beschrijft dat de soja die wij als soja producten nuttigen duurzaam wordt geteeld in Europa en in sommige gevallen ook uit Canada gehaald wordt. Het is dus onjuist dat soja melk drinken of soja yoghurt eten ontbossing stimuleert. Als je er voor kiest om vlees te eten of melk te drinken dan stimuleer je wel ontbossing van de Amazone. Als je voor sojamelk of -yoghurt gaat dan kies je voor een lokaal en vaak duurzaam geteeld product.

Dierenleed
Ik weet zeker dat bijna iedereen van dieren houdt. Wij zijn echter zo ver af komen te staan van hetgeen dat we op ons bord krijgen. We weten wel dat er veel dierenleed kleeft aan ons voedingspatroon, maar op de een of andere manier komt het toch niet echt binnen. Toen ik eenmaal wilde en durfde te kijken naar dit dierenleed, kon ik het leed ook niet meer wegdenken. Ik had geen andere keuze dan veganistisch te worden. Wil je meer weten over mijn proces? Lees dan mijn verhaal 'Van carnivoor naar plant-based'.  Door het proces dat ik heb doorgemaakt, denk ik dat dit gevoel in velen schuilt. Niemand wil zoveel dierenleed voor misschien 2 minuten smaak sensatie, toch?

Found this little pal in a farm near Anápolis, Brazil. He played with me and tried to lick the camera lens several times.

Niet alleen aan vlees eten, maar ook aan dierlijke zuivel kleeft helaas veel dierenleed. Hier zijn we ons meestal minder van bewust. Als je uit het oogpunt van dierenleed vegetarisch bent, dan moet je eigenlijk overstappen naar een veganistisch dieet (begrijp me echter niet verkeerd: vegetarisch is ook al een grote stap in de goede richting). Ik ga het in het kort proberen uit te leggen.

Koeien moeten kalfjes krijgen om melk te kunnen geven, net als wij mensen dat moeten om melk te kunnen geven aan onze baby's. Als een koe ongeveer twee jaar oud is wordt ze bezwangerd. Als het kalfje geboren is, kan de koe melk gaan produceren. Normaal drinkt een kalfje van zes tot twaalf maanden bij zijn moeder. Maar in de industrie worden kalfjes direct weggehaald bij hun moeder en in een kooi gestopt waarvan de wettelijke afmeting van 1,5 m2 is en bij wat grotere kalfjes 1,7 m2. In de kooi is het kalfje continu zoekend naar zijn moeder, waar het diertje in de vrije natuur een hele lange tijd bij hoort te zijn.

Wanneer het stierkalfjes zijn (mannetjes) kunnen 'we' hier eigenlijk niets mee omdat ze geen melk geven. Deze kalfstiertjes worden binnen een half jaar geslacht. Koekalfjes worden deels gehouden om melk te produceren, maar als dit niet nodig is, worden deze ook binnen een korte periode geslacht.

Drie maanden na de bevalling wordt de koe opnieuw geïnsemineerd om zwanger te worden van haar volgende kalfje. Tijdens deze zwangerschap (9 maanden) wordt de koe gewoon gemolken tot twee maanden voor de bevalling. Als het kalfje geboren is komt de melk productie weer op gang en zo wordt dit proces een aantal keer herhaald tot de koe niet meer voldoende melk geeft. Je mag zelf raden wat het lot is van deze koe dan is...

Gezondheid
Zoals ik het zie: melk van koeien is bedoeld voor kalfjes, niets meer, niets minder. Na de oorlog heeft iemand een mooi marketing verhaal bedacht waarin werd gepretendeerd dat je van melk sterk wordt en de jeugd het nodig heeft om sterke botten te ontwikkelen. Melk is goed voor elk, of melk de witte motor. Het is er met de paplepel gegoten. Koeien en melk zijn zo ongeveer Nederlands nationaal symbool.

In melk zit veel calcium en dat is goed voor ons, maar dit zit ook in heel veel soorten groente en noten. Het is dus niet nodig om voedingsstoffen uit dierlijke producten te halen. In melk zit veel vet, casine en lactose en er zijn er nog vele gezondheidsafwegingen om te stoppen met het gebruiken dierlijke zuivel (lees o.a. het artikel '5 redenden waarom melk ongezond is'). Tevens is 70% van de wereld bevolking lactose intolerant, dat is toch niet voor niets? Het is dus absoluut geen must om zuivel te nuttigen.

Ondanks alle nadelen die er inmiddels bekend zijn blijft het Voedingscentrum nog steeds het advies geven om dierlijk zuivel dagelijks te nuttigen ten koste van dier en milieu. Ik ben er inmiddels achter dat dit niet nodig is om gezond te zijn en ik hoop dat steeds meer mensen dit gaan inzien.


Het gaat uiteindelijk allemaal om de mindset! De kern van alles is een andere manier van denken over voeding en daar ook naar handelen. Een mindset die een diervriendelijk is, beter is voor het milieu en enorm goed is voor je gezondheid. Een mindset met bewustzijn voor je omgeving en liefde voor alles wat leeft.❤︎

Natuurlijk is het belangrijk om gezond te zijn en te blijven. Als je er voor kiest om veganistisch te gaan leven is het belangrijk om goed na te denken over hoe je voedingsstoffen binnenkrijgt omdat we het niet gewend zijn om zonder dierlijke producten te leven. Ik ben natuurlijk geen voedingsdeskundige maar ik heb mij goed laten informeren door een diëtiste om al mijn voedingsstoffen die ik nodig heb binnen te krijgen, zonder daarbij dieren en de wereld nog meer schade toe te brengen. And seriously: it feels so good!

Acai Bowl, restaurant Acai&You, 78 rue de Maubeuge, 75009 Paris, France

made by rouichi / switzerland

Mocht je interesse hebben in de gezondheidsvoordelen van een plantaardig dieet zou ik je adviseren om de documantaire Forks Over Knives (online streamen) en What The Health te kijken (Netflix) Deze documantaires zijn enorme eye openers voor mij geweest.

⋙ Volg je mij al op Instagram? Op @Zeroplastics.nl deel ik bijna dagelijks persoonlijke tips over een duurzamer leven, minder plastic verpakkingen mijn Vegan lifestyle.

⋙ Zoek je inspiratie om minder plastic verpakkingen te kopen? Kijk dan eens op de pagina over winkels in Amsterdam. Of ben je op zoek naar specifieke plasticvrije producten? Neem dan eens een kijkje op de producten pagina.

⋙ Interesse in een milieu bewust, diervriendelijk en gezonde leefstijl? In mijn blogs vertel ik hier meer over.